Οταν η ίδια “μπήκε” στον τομέα της ενέργειας, οι γυναίκες τότε αποτελούσαν εξαίρεση στο χώρο.
Η Αλεξία Τροκούδη, με εμπειρία χρόνων από πολλές θέσεις ευθύνης στον κλάδο, υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η καθοδήγηση προς τις νεότερες γυναίκες, για να γνωρίσουν τη δύναμή τους.
Όπως τόνισε, μιλώντας στο energypress, πολλές γυναίκες έχουν ανοίξει δρόμους, κατακτώντας θέσεις και ρόλους που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικοί. Μένουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε η γυναικεία παρουσία στο επαγγελματικό τοπίο να μη θεωρείται εξαίρεση, αλλά κανόνας.
Τι σημαίνει για εσένα η γυναικεία ενδυνάμωση στον χώρο της ενέργειας;
Όταν το 2000 ασχολήθηκα για πρώτη φορά, ως δικηγόρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εν τη συστάση της, με τον χώρο της ενέργειας οι γυναίκες ήταν η εξαίρεση. Έκτοτε, οι γυναίκες έχουν προσφέρει τα μάλλα στον τομέα αυτό τόσο από τεχνικοοικονομικής όσο και από νομικής άποψής στην Ευρώπη και έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των γυναικών ανάμεσα στους φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο να αυξάνεται διαρκώς, οι γυναίκες συνεχίζουν να υπο-εκπροσωπούνται καλύπτοντας μόνο το 25% των θέσεων εργασίας και μόλις το 3% των θέσεων ευθύνης και ηγεσίας1.
Πόσο σημαντικό είναι να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και απορίες;
Μια de facto και όχι de Legis δυναμική πια παρουσία και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού γυναικών και ανδρών θα συνιστούσε το βέλτιστο καθρέπτισμα (mirroring) του σημερινού πρακτικού αποτυμάτωματος αφού πλέον μπορούμε να μοιραστούμε τις διεθνείς και ημεδαμπές εμπειρίες μας αναφορικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, εμπειρίες νομικές, τεχνικές και οικονομικές αναλύσεις – και - από γυναίκες που έχουν με κόπο αφιερώσει την καριέρα τους στην ενέργεια και σε αυτό που ονομάζουμε ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στόχος, έχουν εντοπίσει τις στρεβλώσεις και μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη άρση των στρεβλώσεων αυτών στην πράξη μέσα από ομάδες, όπως οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά να παράγουν έργο.
Πώς μπορούμε μαζί να ανοίξουμε δρόμους και να κατευθύνουμε, βάσει εμπειρίας, τις νεότερες;
Η εμπειρία δεν είναι μόνο γνώση, είναι ευθύνη. Ως γυναίκες σε έναν δυναμικό και απαιτητικό τομέα όπως η ενέργεια, έχουμε – και την υποχρέωση – να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό επαγγελματικό περιβάλλον. Ο πιο ουσιαστικός τρόπος να ανοίξουμε δρόμους είναι να λειτουργούμε ως γέφυρες για τις επόμενες γενιές. Μέσα από την καθοδήγηση (mentoring), μπορούμε να βοηθήσουμε τις νεότερες να αναγνωρίσουν τη δύναμή τους, να διαμορφώσουν στρατηγικές εξέλιξης και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στον χώρο εργασίας τους. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία παρουσία στα επαγγελματικά δίκτυα και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Το μέλλον του κλάδου μας γράφεται από όλους όσοι τολμούν να επηρεάσουν την εξέλιξή του. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν ανοίξει δρόμους και έχουν εμπνεύσει τις νεότερες γενιές. Ένα παράδειγμα που ξεχωρίζει είναι η Christiana Figueres, η Κοσταρικανή διπλωμάτης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015: εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων που έφεραν κοντά 196 χώρες, καταλήγοντας σε μία ιστορική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απέδειξε ότι η συνεργασία, η επιμονή και η στρατηγική σκέψη μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες αλλαγές
Ποιες προκλήσεις έχουμε ξεπεράσει και ποιες προσπάθειες αξίζει ακόμη να κάνουμε;
Στον τομέα της ενέργειας, οι γυναίκες έχουμε διανύσει μια απαιτητική διαδρομή, κατακτώντας θέσεις και ρόλους που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικοί. Έχουμε ξεπεράσει εμπόδια, όπως η προκατάληψη ότι ο κλάδος μας δεν είναι «γυναικεία υπόθεση», αλλά οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ. Η εκπροσώπησή μας στις θέσεις λήψης αποφάσεων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε η γυναικεία οπτική να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για το μέλλον του κλάδου. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει στις γυναίκες να εξελίσσονται χωρίς να αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Η πρόοδος δεν έρχεται μόνη της, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Κάθε γυναίκα που ξεπερνά τα εμπόδια και κατακτά νέες κορυφές, ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες. Και αυτό είναι το στοίχημά μας: να διαμορφώσουμε ένα επαγγελματικό τοπίο όπου η παρουσία μας δεν θα αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
1 Βλ. «17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εντάσσεται στον Στόχο 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση και στον Στόχο 5 - Ισότητα των Φύλων»
Η Αλεξία Τροκούδη είναι Group Manager, Corporate Holdings and Energy Regulation Legal Division, της HELLENiQ ENERGY.
Είναι δικηγόρος υψηλού διαμετρήματος με 30ετή εμπειρία στο ενεργειακό και εμπορικό δίκαιο με εκτεταμένες διαπραγματευτικές δεξιότητες και εμπειρία. Διαθέτει άριστες οργανωτικές και διαχειριστικές ικανότητες και εξαιρετική εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας .
Αποτελεί εμπειρογνώμονα στις ενεργειακές αγορές υπό αναδιοργάνωση & μετασχηματισμούς. Διετέλεσε Επικεφαλής Ενεργειακών Συμμετοχών/Ρυθμιστικής Νομικής Υπηρεσίας κατά την αναδιοργάνωση και μετονομασία του Ομίλου HELPE (HELPE VISION 2025) - σε HELLENENIQ ENERGY VISION 2035 (HE ως re-branded)
Διαθέτει βαθιά γνώση του ρυθμιστικού τομέα ενέργειας (Eπικεφαλής Νομικής Υπηρεσίας για την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή για 13 χρόνια) σε δραστηριότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου
Επιπλέον, έχει εξειδικευθεί σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και διαπραγματεύσεις στον ενεργειακό τομέα (ηγετική νομική θέση σε M&As)
Κατέχει άριστη γνώση των ενεργειακών φορέων και των αρμόδιων αρχών, ενεργειακών και ανταγωνισμού.
Την χαρακτηρίζει η υψηλή ικανότητα συμμετοχής σε Δ.Σ (συμμετοχή σε πλειάδα ΔΣ της ΗΕ, ΗRES, καθώς και επιστημονικών συνδέσμων)