Η CLEON Conferences & Communications διοργάνωσε την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025 στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα, το 4th ESG CONFERENCE, υπό την αιγίδα των : ΕΒΕΑ,ΕΛΕΤΑΕΝ, CSR HELLAS, Climate Governance Initiative, Hellenic Bank Association, Hellenic Fund And Asset Management Association και του Hellenic Observatory of Corporate Governance.
Στο 4th ESG CONFERENCE αναλύθηκε το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ESG, καθώς και η αντιμετώπιση του greenwashing. Παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογικές λύσεις, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο τη διαχείριση κινδύνων ESG και την ενίσχυση της διαφάνειας. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες ανέδειξαν τις πρωτοβουλίες τους για βιώσιμη χρηματοδότηση, ενώ έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη για ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στην εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων.
Η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη στον εισαγωγικό της χαιρετισμό δήλωσε ότι από το Green Deal του 2019 η νομοθετική κινητικότητα σε ενωσιακό επίπεδο, σε ό,τι ειδικά αφορά τα κριτήρια ESG είναι διαρκής. Καθώς όμως τα συγκεκριμένα κριτήρια διατρέχουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας, η αποκωδικοποίηση και η εφαρμογή τους στην πράξη αποτελεί διαδικασία σύνθετη. Το διατραπεζικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό ακριβώς έχει κάνει. Συγκεκριμένα ταξινομεί τα κριτήρια ESG, παρέχοντας μία σφαιρική εικόνα στις επιχειρήσεις. Η omnibus πρωτοβουλία όπως ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συμβάλλει στην απλοποίηση, άρα στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή.
Στο πρώτο panel με τίτλο «ESG & Νομοθετικό Πλαίσιο», ο Αλέξανδρος Μαρκόπουλος, εταίρος της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Hughes Hubbard & Reed, πραγματοποίησε μια παρουσίαση με τίτλο «Πράσινο Βάψιμο ή Πράσινη Πραγματικότητα; Η Επίλυση Διαφόρων Που Αφορούν το Greenwashing». Αρχικά αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το greenwashing. Στη συνέχεια, εξήγησε τους διάφορους τύπους διαφορών που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το greenwashing και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιλυθούν κάποιες από αυτές.
Στο ίδιο panel, ο Φώτης Κουρμούσης, Διδάσκων – Ερευνητής (ΕΔΙΠ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του ΤΧΣ, επισήμανε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι τράπεζες καλούνται να αξιολογήσουν τις επιχειρήσεις που δανειοδοτούν με κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), ενώ οι μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες καλούνται να αξιολογούν τους προμηθευτές τους, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσον αφορά στην πρόοδο εφαρμογής δράσεων αειφόρου ανάπτυξης. Παράλληλα, το Κράτος παρέχει επιδοτήσεις για την υλοποίηση μετασχηματισμού των εταιρειών σε ένα υπεύθυνο και μακροχρόνια βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας.
Στο δεύτερο panel με τίτλο «From Data Chaos to ESG Clarity: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απλοποιεί τη διαχείριση των ESG δεδομένων μετουσιώνοντας τους Sustainability Managers σε Value Creation Strategists», συντονιστής ήταν ο Παντελής Σπαγής, Business Development Director, ESGenius!, ο οποίος τόνισε ότι η ΤΝ είναι χρήσιμη όχι μόνο στην αυτοματοποίηση της συλλογής και της αναφοράς των ESG δεδομένων, αλλά και στην εκπόνηση της στρατηγικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την ανάληψη δράσης σύμφωνα με την στρατηγική αυτή. Έτσι επιτυγχάνεται η ουσιαστική ανάδειξη των Sustainability Managers σε Value Creation Strategists για τους οργανισμούς τους.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κυριάκος Τολιάς, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογίας στο ESG reporting. Καθώς το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο, η χρήση τεχνολογικών λύσεων, Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και εξειδικευμένων εργαλείων κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική συλλογή, διαχείριση και παρουσίαση των ESG δεδομένων, με απλοποίηση των διαδικασιών και εξοικονόμηση πόρων. Το ΕΚΤ αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Ο Ιωάννης Καφφές, Δικηγόρος CIPP/E, CIPM και Director of ESGRC στην Hack The Box, τοποθετήθηκε για το πώς η αξιοποίηση μιας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων ενισχύει τη συμμόρφωση με διεθνείς κανονισμούς, βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων, διευκολύνει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και, τελικά, επιτρέπει ταχύτερη προσαρμογή σε μεταβαλλόμενα ρυθμιστικά πλαίσια, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών συμμόρφωσης.
Στο One to One με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη & ESG Δεδομένα: Πώς η PCT S.A. (θυγατρική της COSCO SHIPPING Ports) μειώνει το χρόνο διαχείρισης και ενισχύει τη διαφάνεια μέσω του ESGenius!», η Νίνα Αργυροπούλου, Deputy Manager Communications & Sustainability, Piraeus Container Terminal (PCT S.A.) συζήτησε με τον Κωνσταντή Στούρη, Partner, ESG & Product Development, ResNovae. Πιο συγκεκριμένα, η Νίνα Αργυροπούλου, ανέφερε πως οι πλατφόρμες ΤΝ για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων ESG μετατρέπουν τους Sustainability Officers από «κυνηγούς δεδομένων» σε value creators, απελευθερώνοντας χρόνο, πόρους και διάθεση για να ασχοληθούν με την διαμόρφωση στρατηγικής. Οι Data Owners με την αυτοματοποιημένη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γίνονται πλέον πιο δραστήριοι και ενεργοί συμμετέχοντες στη στρατηγική ανάλυση, αποκτώντας ουσιαστικότερη εμπλοκή, ενώ οι Διοικήσεις των οργανισμών αποκτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία στα δεδομένα ESG που συχνά συνοδεύουν αποφάσεις επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων εντός οργανισμών.
Ο Κωνσταντής Στούρης, Partner, ESG & Product Development, ESGenius!, έκανε ζωντανή επίδειξη της λειτουργικότητας της πλατφόρμας η οποία μέσω της ΤΝ είναι σε θέση να αναγνωρίσει οποιοδήποτε είδος εγγράφου αναρτηθεί σε αυτήν, να το αναλύσει και να εξάγει τα απαιτούμενα ESG δεδομένα εντός δευτερολέπτων μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο από τους χρήστες αλλά και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους κατά τον υπολογισμό αυτών.
Στο τρίτο panel με τίτλο «ESG Reporting: Από την ανάλυση στην δράση», ο Senior Director Sustainability της ΔΕΗ, Αχιλλέας Ιωακειμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συμμόρφωση με την Οδηγία CSRD και το νέο νόμο επιφέρει αυξημένες απαιτήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που υπάγονται σε αυτόν, εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων και με μια διευρυμένη περίμετρο που καλύπτει το σύνολο των λειτουργιών τους. Η διακυβέρνηση, η στρατηγική, οι πολιτικές, οι διαδικασίες, οι δράσεις, η στοχοθεσία και τελικά, τα δεδομένα που καλούνται να δημοσιοποιήσουν οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν πλέον μόνο στοιχείο κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και ευκαιρία για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Στον Όμιλο ΔΕΗ, η εμπειρία μας από την προετοιμασία της πρώτης μας αναφοράς συμμορφωμένης με την CSRD ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της θέσπισης επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων σύμφωνα με το SBTi. Ο Όμιλος δεσμεύτηκε το 2022 για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας αλυσίδας αξίας έως το 2040, δέσμευση που επικυρώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό το 2024. Οι στόχοι αυτοί είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου, το οποίο έχει στο επίκεντρό του τη βιωσιμότητα.
Ο Παναγιώτης Παπαδόδημας, Chief Administrative, Transformation & Sustainability Officer, Attica Group αναφέρθηκε στα οφέλη από την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην Ελληνική Νομοθεσία καθώς επίσης και στις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές τις οποίες πραγματοποίησαν στον Όμιλο Attica Group προκειμένου να είναι εφικτή η σύνταξη και δημοσίευση της Αναφοράς Βιωσιμότητας. Επεσήμανε την αναγκαιότητα για ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των διαδικασιών για την συλλογή των δεδομένων και τον υπολογισμό των δεικτών. Η δημιουργία περιβάλλοντος ελέγχου των στοιχείων ήταν μία πρόκληση. Η διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μονάδων των Διευθύνσεων Βιωσιμότητας, Οικονομικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων έπρεπε να αναδιαμορφωθεί προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση κινδύνων – ευκαιριών και ο αντίκτυπος στις οικονομικές καταστάσεις. Ο Όμιλος Attica έχοντας ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, αφού εκδίδει, εδώ και 16 χρόνια, Απολογισμό Υπεύθυνης & Βιώσιμης Ανάπτυξης με limited assurance από Ορκωτούς Ελεγκτές, έχει ήδη ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των αλλαγών στον οργανισμό.
Στη συνέχεια ακολούθησε το τέταρτο panel με τίτλο «Εφοδιαστική Αλυσίδα: Μια βιώσιμη προσέγγιση για την εταιρική υπευθυνότητα». Συντονιστής του panel ήταν ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, Managing Director, DIGICOM Systems S.A. ο οποίος ανέλυσε τον σχεδιασμό του ESG. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η εφαρμογή του ESG (Environmental, Social, Governance) χρειάζεται έναν πολυεπίπεδο χάρτη που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις προς τη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια και την υπεύθυνη ανάπτυξη. Ο χάρτης διέπεται από οκτώ διακριτά επίπεδα που εξειδικεύουν – οριοθετούν την προσέγγιση:
- Fits for all: Στο πρώτο επίπεδο, οι επιχειρήσεις καλούνται να συμμορφωθούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τους νόμους και τα πρότυπα που διέπουν το ESG, διαμορφώνοντας έτσι τη βάση για όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές.
- Segments: Το δεύτερο επίπεδο εστιάζει στις κάθετες αγορές, απαιτώντας προσαρμογή των ESG πρακτικών σε συγκεκριμένους κλάδους και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
- Ενδιαφερόμενοι: Το τρίτο επίπεδο αναφέρεται στις στρατηγικές σχέσεις της επιχείρησης μέσα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, καθορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας, τη διαχείριση των συναλλασσόμενων, καθώς και τους κανόνες δημοσιότητας και ESG reporting.
- Γεωγραφία: Το τέταρτο επίπεδο λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική διασπορά της επιχείρησης, τις τοπικές προκλήσεις και διαφοροποιήσεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
- Οργάνωση: Στο πέμπτο επίπεδο, το ESG ενσωματώνεται στη λειτουργία της επιχείρησης, από την παραγωγή έως τη διανομή, επηρεάζοντας άμεσα τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Πάγια: Το έκτο επίπεδο αφορά τη διαχείριση των παγίων (εγκαταστάσεις, οχήματα κ.ά.) με βιώσιμες πρακτικές, διασφαλίζοντας τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα.
- Δραστηριότητα - Άνθρωπος: Στο έβδομο επίπεδο, ο ανθρώπινος παράγοντας, η κουλτούρα και η ηθική αποτελούν θεμελιώδεις άξονες για την εφαρμογή του ESG στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης, διαμορφώνοντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
- Τεχνολογίες: Τέλος, το όγδοο επίπεδο αφορά την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (ML), που επιτρέπουν τη συστηματική παρακολούθηση της προόδου και την αποτελεσματική προσαρμογή της στρατηγικής ESG σε πραγματικό χρόνο.
Ο χάρτης αυτός συνθέτει έναν ολοκληρωμένο ESG σχεδιασμό, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται δυναμικά στις εξελίξεις, να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών και να χτίζουν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.
Ο Γιώργος Δεληγιάννης, CEO, Kairos Strategic Advisors, εστίασε στο θέμα «Μια βιώσιμη προσέγγιση της εταιρικής ευθύνης σε σχέση με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM)» και επικεντρώθηκε στο διασυνδεδεμένο πολύπλοκο σύστημα που είναι η SCM. Τόνισε τη σημασία της κουλτούρας, της ηθικής συμπεριφοράς και της νοοτροπίας, που υπογραμμίζεται από τον «τόνο από την κορυφή». Κρίσιμο είναι ότι η βάση για υπεύθυνες πρακτικές SCM είναι ότι ισχύουν τουλάχιστον 12 από τους 17 SDGs του ΟΗΕ. Οι βασικοί κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης εναλλακτικών προμηθευτών και σχεδίων για «γεγονότα μαύρου κύκνου». Τα κύρια οφέλη της SCM με επίκεντρο τη βιωσιμότητα περιλαμβάνουν τη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τα σημαντικά οικονομικά οφέλη, την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές και τους πελάτες.
Στο ίδιο panel, o Νίκος Σκανδάλης, Head of Supply Chain & Logistics, Principia Energy, αναφέρθηκε στη σημασία της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Τόνισε τη σημασία της υπεύθυνης προμήθειας πρώτων υλών, της ενσωμάτωσης της κυκλικής οικονομίας, καθώς και του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών στη διαμόρφωση πιο ανθεκτικών και διαφανών αλυσίδων εφοδιασμού. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για τεχνολογικές καινοτομίες και στρατηγικές διαφοροποίησης που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα του κλάδου μακροπρόθεσμα.
Τέλος, η Χριστίνα Φίλη, Executive Director, Climate Governance Initiative Greece, αναφέρθηκε στη δράση του οργανισμού στην Ελλάδα, που ως εθνικό παράρτημα του διεθνούς οργανισμού Climate Governance Initiative αποστολή έχει την υποστήριξη των μελών διοικητικών συμβουλίων σε θέματα κλιματικής αλλαγής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον δράσεις και για την υποστήριξη της αλυσίδας αξίας των Ιδρυτικών Μελών της πρωτοβουλίας (ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Helleniq Energy, Deca Investments, Attica Group, EY και Matrix Pack). Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα πρότυπο πρόγραμμα εγρήγορσης μικρών και μεσαίων εταιριών, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΤΙΤΑΝ, την Πειραιώς και την EY, έναν οδηγό δέουσας επιμέλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιμελούνται τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του οργανισμού, καθώς και διεθνείς συνεργασίες για την καταγραφή καλών πρακτικών και πολιτικών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που υλοποιείται σε συνεργασία με το University of Pennsylvania, και συνεργασίες με άλλα εθνικά παραρτήματα του οργανισμού για την υποστήριξη των εκτός Ελλάδας εφοδιαστικών αλυσίδων των Ιδρυτικών Μελών του οργανισμού.
Το Συνέδριο έκλεισε με το πέμπτο panel με τίτλο «ESG in Banking», τo οποίo συντόνισε ο Παναγιώτης Χαμπεσής, Head of Development Programs, Financing and sustainability Unit, ΗΒΑ και συμμετείχαν η Ρεγγίνα Ασλάνογλου, Chief Sustainability Officer, Attica Bank, ο Δημήτρης Δημόπουλος, Head of ESG, Piraeus, η Σοφία Παπαστεφάνου, ESG strategy, Governance and Sustainability, Alpha Bank και ο Γιώργος Σαρρής, Risk Strategy Expert, Group Sustainability Risk, Eurobank. Οι τράπεζες, όπως επισημάνθηκε, στο νέο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό θεσμικό ρόλο, συμβάλλοντας ουσιαστικά και ενεργά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης. Τόσο οι εποπτικές όσο και κανονιστικές/ρυθμιστικές απαιτήσεις, που αναλύθηκαν στη συζήτηση, οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα να βελτιώσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των πιστωτικών τους κινδύνων, προκειμένου να εντοπίζουν και να σταθμίζουν κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, και κοινωνικούς κινδύνους, ενσωματώνοντας παράλληλα κριτήρια ESG στη διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων-πελατών τους, εισάγοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο νέα δεδομένα στις πιστοδοτικες διαδικασίες. Περαιτέρω οι Τράπεζες, όπως τονίστηκε, έχοντας υιοθετήσει τα υψηλότερα διεθνώς ESG standards, συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις / πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο (Principles for Responsible Banking του UNEP FI, Net Zero Banking Alliance (NZBA), Science Based Targets initiative (SBTi), κ.ά), σφραγίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δέσμευσή τους να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας του Παρισιού. Ακολούθησε εκτενής αναφορά στη στρατηγική βιωσιμότητας που έχουν αναπτύξει τα πιστωτικά ιδρύματα, και πως η στρατηγική αυτή επηρεάζει τη συνεργασία τους με τις αλυσίδες αξίας και τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς. Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έγινε στις χρηματοδοτικές λύσεις και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που διαθέτουν οι Τράπεζες (Sustainability Linked Loans, πόροι RRF, EIB, EIF, ΕΑΤ, Invest EU, κ.ά) αλλά και τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναπτύσσουν (λχ Πλαίσια Βιώσιμων Χρηματοδοτήσεων, ESGr platform), παρέχοντας στις επιχειρήσεις πελάτες τους τη δυνατότητα να επενδύσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως τονίστηκε ιδιαίτερα και εκτενώς, η δημιουργία της ESGr ψηφιακής πλατφόρμας - μέσω της καταγραφής και συλλογής ESG πληροφοριών από επιχειρήσεις- θα καταστήσει εφικτό να επιτευχθεί η έγκαιρη αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση των επιδόσεων της επιχειρηματικής κοινότητας στη βιωσιμότητα, αναδεικνύοντας αφενός καλές πρακτικές και αφετέρου προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές υποστηρίζοντας τη μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη οικονομία, θωρακίζοντας τες παράλληλα από τους εν λόγω κινδύνους.
Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία της η Ρεγγίνα Ασλάνογλου, Chief Sustainability Officer της Attica Bank ανέφερε πως οι τράπεζες χρηματοδοτούνε την ανθεκτικότητα και την μετάβαση, αλλά λειτουργούνε και ως παράδειγμα προς μίμηση για τους πελάτες τους. Έχουν ευθύνη να είναι διαφανείς, να έχουν στρατηγική ουσίας και να επιδρούν όλο και πιο θετικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα να διαχειρίζονται τους νέους κινδύνους αλλά και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που είναι μπροστά τους, ώστε να δημιουργούν βιώσιμη αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που τους αφορούν.
Η Σοφία Παπαστεφάνου, ESG strategy, Governance and Sustainability, Alpha Bank, ανέφερε στην ομιλία της πως η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την πράσινη μετάβαση, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύουν κεφάλαια σε δραστηριότητες που κάνουν τη διαφορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα ESG δεδομένα. Αξιοποιώντας τα, οι τράπεζες μειώνουν κινδύνους, αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και προσφέρουν πιο προσιτή χρηματοδότηση, ενώ οι πελάτες βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και γίνονται πιο ανταγωνιστικοί. Εργαλεία όπως τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στηρίζουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες. Το ζητούμενο τώρα είναι ένα σταθερό πλαίσιο που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα κάνει τη βιωσιμότητα όχι μόνο εφικτή, αλλά και προσοδοφόρα.
Ολοκληρώνοντας, ο Γιώργος Σαρρής, Risk Strategy Expert, Group Sustainability Risk, Eurobank, αναφέρθηκε στις κύριες κανονιστικές απαιτήσεις που διέπουν τη διαχείριση των κινδύνων ESG στο Τραπεζικό τομέα, με ειδική αναφορά στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων ESG και τις απαιτήσεις για την εκπόνηση σχεδίων μετάβασης. Επιπλέον, παρουσίασε τις κύριες πρακτικές που εφαρμόζουν οι Τράπεζες για τη διαχείριση των κινδύνων ESG, σε διαφορετικά επίπεδα- Κλάδου / Χαρτοφυλακίου, καθώς και σε επίπεδο αντισυμβαλλόμενων / ανοιγμάτων, με ειδική μνεία στη Διατραπεζική Πλατφόρμα ESGr και τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής.
Κλείνοντας τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των Τραπεζών τόνισαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο μοντέλο λειτουργίας, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας.
Gold Sponsors: ΔΕΣΦΑ, ESGenius!
Silver Sponsors: Attica Group, ΔΕΗ
Communication Sponsors: ESG stories, Energy Press, Εcopress, Ecozen, Financial Report, Crisis Monitor, Business Events Calendar, Επιχειρώ