Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΕΛΠΕ: Το placement πέτυχε. Οι παλιοί μέτοχοι εξαπατήθηκαν

Ένα επιτυχημένο placement με μία αποτυχημένη επενδυτική επικοινωνία. Το “ρίξιμο” των παλαιών μετόχων με την ασύμμετρη επικοινωνία.




Το placement των ΕΛΠΕ μπορεί να έδειξε 3πλασια υπερκάλυψη με την τιμή να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ αλλά δεν έδειξε ούτε την χαοτική διαδικασία που προηγήθηκε και ακολούθησε ούτε το ΄ρίξιμο΄των παλαιών μετόχων (κυρίως ελληνων μικροεπενδυτών) οι οποίοι την επόμενη μέρα έβλεπαν την μετοχή να υποχωρεί μέχρι και (-5%). 

Καμία ενημέρωση στους εγχώριους επενδυτές 

Οι επενδυτικοί οίκοι εξ’ Αμερικής που ανέλαβαν να διοργανώσουν την διαδικασία, δεν έδωσαν καμμία ουσιαστικά πληροφόρηση στους εγχώριους χρηματιστές, οι οποίοι για μία ακόμη φορά έμειναν ‘εκτός νυμφώνος’. Είναι ενδεικτικό ότι έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων (με ιδιαίτερες επιτυχίες και περγαμηνές) δεν μπορουσε να βάλει εγχώριους και ξένους πελάτες του επειδή δεν είχε ουσιαστική πληροφόρηση. Μέχρι και την Τρίτη, οι πληροφορίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο του βιβλίου ήταν ασαφείς.

Το πρωί της Πέμπτης, παράγοντας που είχε ανάμειξη στη διαδικασία μας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα κεφάλαια και ότι το βιβλίο θα κλείσει λίγο μετά το άνοιγμα (γι’ αυτό ονομάζεται και accelerated book building). Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (λίγο μετά τις 17.20 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη) είχαν ήδη προσφερθεί πάνω από 500 εκατ. Ευρώ με διπλάσια υπερκάλυψη απ’ αυτά που ζητούσαν. Όμως το βιβλίο προσφορών δεν έκλεισε και παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις 21.00 ώρα Ελλάδος επειδή το ζήτησαν ξένοι θεσμικοί (κυρίως αμερικανοί) που ήθελαν να τοποθετηθούν.  

Επίσημη ενημέρωση για την παράταση της διαδικασίας δεν έγινε και οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα ανάμεσα σε έλληνες χρηματιστές και επενδυτές. Την Παρασκευή το πρωί, εδέησαν να ενημερώσουν ότι η τιμή από το placement ήταν στα 7 ευρώ. 

Η ασύμμετρη ενημέρωση έναντι των ξένων 

Εκεί έγινε και η δεύτερη κοροιδία εις βάρος των παλαιών μικρομετόχων οι οποίοι είδαν την μετοχή να βυθμίζεται κατά 5% από πωλήσεις εγχώριων και ξένων διαχειριστών που είχαν συμμετάσχει στην διαδικασία και ήθελαν να καρπωθούν την διαφορά των 50 λεπτών ανά μετοχή.  

Η πτώση (-5%) ενεργοποίησε τους market makers που έβλεπαν ότι θα κορυφώνονταν η πτώση και προσπαθούσαν να την ισορροπήσουν. Μαζί με τους ξένους κερδοσκόπους , προστέθηκαν ως πωλητές  και εγχώριοι μικροεπενδυτές που δεν ήθελαν να δουν τις μετοχές τους να φτάνουν στα 7 ευρώ. 

Όλα αυτά προήλθαν από ασύμμετρη ενημέρωση (για μία ακόμη φορά) των εγχώριων μικροεπενδυτών έναντι μεγάλων αμερικανικών funds που έκαναν κυριολεκτικά ότι ήθελαν στην διαδικασία του placement.  Ενδεχομένως μία διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ήταν ενδεδειγμένη λόγω του dumbing που είχε δημιουργηθεί (μπήκαν στα 7 ευρώ και πουλουσαν στα 7,5 ευρώ).