Σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για καύσιμα με τα περιθώρια διύλισης να είναι ενισχυμένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, η διοίκηση της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) βρίσκεται απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που απειλούν να πλήξουν την κερδοφορία του ομίλου.
Για αυτό το λόγο η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων παράνομες, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, εν μέσω μάλιστα της εορταστικής περιόδου.
Το σωματείο των εργαζομένων έχει προκηρύξει τρεις απεργίες: η πρώτη 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 28 Δεκεμβρίου και η τρίτη από 2 Ιανουαρίου έως 6 Ιανουαρίου 2024.
Η αρχή όμως θα γίνει από σήμερα 18 Δεκεμβρίου με τετράωρη στάση εργασίας 11.00-15.00 ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παραστούν στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα κηρύξει παράνομες ή όχι τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η προκήρυξη των κινητοποιήσεων έγινε λόγω της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου μετά το τελευταίο placement από 35,47% σε 31,18% και τη μείωση των διοριζόμενων μελών στο ΔΣ από το Δημόσιο σε τρία από τέσσερα. «H Paneuropean που πούλησε 7%, πόσους εκπροσώπους θα απολέσει και ποιοι θα αντικαταστήσουν αυτές τις θέσεις;», ρωτάει στην ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει πως «με το ποσοστό του Δημοσίου να έχει πέσει κάτω από το 32%, δηλαδή κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, το κράτος απώλεσε καίρια δικαιώματα εθνικής ενεργειακής πολιτικής ενόψει εξορύξεων, αλλά και παρεμβάσεων στις τιμές και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών».
Το TAIΠΕΔ βεβαίως, που ελέγχει το 31,2%, με πρόσφατη τοποθέτησή του επισημαίνει πως το Δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει την καταστατική μειοψηφία της Helleniq Energy αν ληφθούν υπόψη και άλλοι κρατικοί φορείς που έχουν ποσοστό στην εταιρεία: «Η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Helleniq Energy δια του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων/φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και διατηρεί τα σχετικά δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρώτη απεργία 19,20 και 21 Δεκεμβρίου αφορά μόνο τις φορτώσεις (καράβια και βυτία) και ίσως είναι η πιο κοστοβόρα αφού στην πραγματικότητα «νεκρώνει» η εταιρεία και δεν έχει έσοδα αλλά η διοίκηση πληρώνει το υπόλοιπο προσωπικό που δεν απεργεί. Οι άλλες δύο κινητοποιήσεις στις 28 Δεκεμβρίου και στις 2-6 Ιανουαρίου 2024 αφορούν σε όλο το προσωπικό.
Γενικότερα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Helleniq Energy έχουν πάντα μεγάλο κόστος -μερικά εκατομμύρια την ημέρα- και αυτές που έχουν προκηρυχθεί γίνονται σε μια περίοδο που μόνο από το Ελ. Βενιζέλος έχουν ζητήσει εκτάκτως περισσότερα καύσιμα από τη Helleniq Energy για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών.Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο τροφοδοτείται με ειδικό αγωγό από το διυλιστήριο του Ασπρόπυργου που θα «σφραγιστεί» με την απεργία.
Οι πιθανότητες να αποφασίσει το δικαστήριο ότι η απεργία είναι παράνομη είναι πολλές,τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το γεγονός πως η απόφαση δεν έχει να κάνει με μια διαμάχη της διοίκησης με τους εργαζόμενους αλλά για μια κεντρική κυβερνητική απόφαση όσον αφορά στη διάθεση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και «όπλα» στη φαρέτρα του σωματείου: την απεργία μπορεί να «καλύψει» η ΓΣΕΕ και μέχρι να γίνει εκ νέου δικαστήριο να χαθούν παραγωγικές ημέρες, ή να συνεχιστούν οι τετράωρες στάσεις που και αυτές κάνουν «ζημιά» στα έσοδα.
www.businessdaily.gr/