Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Έτος ισορροπιών το 2024 για την αγορά πετρελαίου;

Η αύξηση των επιτοκίων που κατεγράφη τα τελευταία δύο έτη έχει προκαλέσει απαισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. 



Όπως σημειώνει η ναυλομεσιτική Xclusiv σε πρόσφατη έκθεσή της, επικαλούμενη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), το γεγονός αυτό αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το δ’ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, βάσει του ΙΕΑ, η ζήτηση πετρελαίου το δ’ τρίμηνο του 2023 θα είναι κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη των πρότερων εκτιμήσεων. Συνεπώς, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 101,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Πέραν αυτού, η Xclusiv σχολιάζει τις εκτιμήσεις όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου το 2024. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται σημαντική άνοδος της προσφοράς από χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC+, όπως οι ΗΠΑ, η οποία θα είναι επαρκής για να καλύψει την εκτιμώμενη ζήτηση του 2024. Μάλιστα, η προσφορά πετρελαίου των χωρών που δεν ανήκουν στον OPEC+ εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2024 και συνεπώς θα υπερκαλύψει την προβλεπόμενη άνοδο της ζήτησης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το ερχόμενο έτος.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Xclusiv, η μεγαλύτερη άνοδος της ζήτησης το 2024 θα προέλθει από την Ασία, όπου, παρά τη νωχελικότητα της Κίνας, υπάρχει υψηλή ζήτηση για jet fuel και διυλισμένα προϊόντα, όπως βενζίνη.

(ναυτικά χρονικά)