Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας «ελκύει» τα διυλιστήρια της Ινδίας

Στο αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας στρέφουν την προσοχή τους τα ινδικά διυλιστήρια, καθώς η προσωρινή άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο πετρέλαιο της χώρας τής επιστρέφει εκ νέου τη θέση της στις διεθνείς αγορές.


Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι τα ινδικά διυλιστήρια προβαίνουν σε αγορές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μέσω τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένονται συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών για τη σύναψη συμφωνιών που δεν θα απαιτούν την παρέμβαση τρίτων.

Την τελευταία φορά που η Ινδία προχώρησε στην αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, το ημερολόγιο έγραφε 2020. Η επιστροφή του αργού της Βενεζουέλας στην ινδική αγορά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ινδία. Πρώτον, θα της επιτρέψει να θέσει ένα πλαφόν στο κόστος εισαγωγών πετρελαίου. Κατά δεύτερον, θα της επιτρέψει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μέση Ανατολή. Κατά τρίτον, οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής (παράδοση τον Φεβρουάριο) έχουν συναφθεί με τιμή πετρελαίου περίπου $8 ανά βαρέλι χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση το Brent.

Παράλληλα, η επίδραση στη ναυτιλία παραμένει έως έναν βαθμό γρίφος. Από τη μία, η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Βενεζουέλας-Ινδίας θα ωθήσει σε αύξηση των εισαγωγών και συνεπακόλουθα σε άνοδο των τονομιλίων για τα crude tankers. Από την άλλη, το αργό της Βενεζουέλας είθισται να μεταφέρεται από τα δεξαμενόπλοια που απαρτίζουν τον σκοτεινό στόλο. Μια επιστροφή της Βενεζουέλας στις διεθνείς αγορές θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια, οδηγώντας ενδεχομένως κάποια από αυτά στις γιάρδες διάλυσης και κάποια άλλα πίσω στις διεθνείς αγορές.

(Ναυτικά χρονικά)