Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Σ. Αραβία: Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ μπορεί να συνεχιστούν και μετά το α' τρίμηνο του 2024 - Όχι στην σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ενδέχεται να συνεχιστούν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή αν χρειαστεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, μιλώντας στο Bloomberg News. 

Το καρτέλ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα σε νέες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το επόμενο έτος, με την Σαουδική Αραβία, να συνεχίζει και το α' τρίμηνο του 2024 τις περικοπές στην παραγωγή της, ύψους 1 εκατ. βαρελιών. 

Επιπλέον, ο Σαουδάραβας υπουργός διαμήνυσε ότι το βασίλειο δεν θα συμφωνήσει σε ένα κείμενο που θα ζητά τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων στα πλαίσια της COP28.

Παράλληλα, επικρίνοντας τις χώρες που προσυπογράφουν τη σχετική απόφαση, τόνισε: «Δεν κατονομάζω ονόματα, όμως εκείνες οι χώρες που πιστεύουν πραγματικά στη σταδιακή μείωση και κατάργηση των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να έρθουν και να συντάξουν ένα σχέδιο για το πώς θα το ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024».