Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Σιάμισιης: Τέλος του σημερινού καθεστώτος με την ΔΕΠΑ ετός 6μήνου - Βλέμμα στην Lukoil Βουλγαρίας, εντός του 2024 ο αγωγός με τα Σκόπια

Σε ότι αφορά τον αγωγό που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και παραμένει ανενεργός εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να επαναλειτουργήσει εντός του 2024 



Αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει οριστικά το χαρτοφυλάκιο της Helleniq Energy από τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι η διοίκηση του ομίλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη να δηλώνει ότι εντός των επομένων τριών έως έξι μηνών θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΠΑ Εμπορίας ελέγχεται κατά 35% από τη Helleniq Energy και 65% από το Δημόσιο και μόλις πριν ένα μήνα ακυρώθηκε οριστικά η αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πλέον Helleniq Energy θεωρεί ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία είτε θα περάσει στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, είτε θα πωληθεί σε τρίτο επενδυτή, είτε ίσως θα περάσει στον πλήρη έλεγχο της Helleniq Energy.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού δείπνου, η ΔΕΠΑ δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με κάποιες προδιαγραφές και στόχους που άλλαξαν στην πορεία και πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ευθέως ανταγωνιστικές με αυτές της Helleniq Energy. «Δεν γίνεται να οδηγούμε δυο αυτοκίνητα προς την ίδια κατεύθυνση» είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε ότι δική του υποχρέωση είναι η καλή πορεία της Helleniq Energy και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της ανεξαρτήτως πολιτικών συνδικαλιστικών ή άλλων αντιδράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ, ενώ σε ερώτηση για τις υποχρεώσεις της εταιρίας αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία εταιρία χωρίς υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις και πως όλα αυτά μπορούν να αποτιμηθούν.

To πιθανότερο σενάριο είναι από την στιγμή, που το Δημόσιο έχει λάβει την απόφαση να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι να αποχωρήσει η Helleniq Energy. To ερώτημα είναι αν και πότε το Δημόσιο θα αποφασίσει να καταβάλει τα 200 -250 εκατ στην ΗΕ.

Παρακολούθηση της Lukoil στην Βουλγαρία

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy τόσο από το Δημόσιο όσο και από την Paneuropean του ομίλου Λάτση μέσω του Χρηματιστήριου ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι στόχος ήταν η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Στόχος που όπως είπε επετεύχθη αν και το ποσοστό των δυο μετόχων παραμένει στο 71% και είναι υψηλό για εισηγμένη εταιρία.

Πάντως τόνισε ότι ο έλεγχος της εταιρίας επί της ουσίας δεν αλλάζει προσθέτοντας ότι όταν έχεις μια εταιρία με αυτή την ιστορία, τη στρατηγική, τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των μετόχων και τις εξαιρετικές σχέσεις με το προσωπικό, είναι λογικό αυτά να συνεχιστούν.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπό πώληση δραστηριότητα της Lukoil στη Βουλγαρία ο κ. Σιάμισης δήλωσε ότι η Helleniq Energy παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρίας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι ρωσικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στις αγορές πάνω από την Ελλάδα όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. Κατ΄ ελάχιστο πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται εκεί διότι έχουμε επενδύσει σε αυτές τις αγορές» Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι ρωσικές εταιρίες πολλές φορές δεν λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια, ενώ διευκρίνισε ότι για την Helleniq Energy είναι δύσκολο να αγοράσει ένα ακόμη διυλιστήριο ιδιαιτέρως μετά την «πράσινη στροφή» που κάνει τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξίσου δύσκολο να μην κινηθεί καθόλου εάν κάποιος πάει να μπει σε αυτή την αγορά.


Eντός του 2024 πιθανώς ο αγωγός με τα Σκόπια

Οι αγορές των Βαλκανίων αλλά και της Κύπρου παραμένουν ενδιαφέρουσες για την Helleniq Energy στον τομέα των ΑΠΕ όπου διαθέτουν ήδη 360 MW εγκατεστημένης ισχύος με στόχο το 1 GW τους επόμενους 18 μήνες.

Τέλος σε ότι αφορά τον αγωγό που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και παραμένει ανενεργός εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να επαναλειτουργήσει εντός του 2024.

www.worldenergynews.gr