Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Αναβαθμισμένη και συντονισμένη στους "ρυθμούς" του target model επανέρχεται η μονάδα Θεσσαλονίκης της Elpedison

Σε λειτουργία εισέρχεται και πάλι, μετά από περίπου δύο μήνες που βγήκε "εκτός" για προγραμματισμένη επένδυση αναβάθμισης, η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.




Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα που αποσύρθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου θα μπεί σε λειτουργία στο τέλος της εβδομάδας.

Η επένδυση αναβάθμισης ήταν της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και είχε ως στόχο όχι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ, αλλά να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του σταθμού προς την κατεύθυνση της ευελιξίας και της απόδοσης, χαρακτηριστικά που είναι ζητούμενα και αμείβονται από τις αγορές του target model.

Μετά την αναβάθμιση, η μονάδα έχει μειώσει τα τεχνικά ελάχιστα της λειτουργίας της, έχει ανεβάσει την απόδοσή της, έχει μειώσει το κόστος συντήρησης και έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευκολία στο να ανεβάζει και να κατεβάζει το επίπεδο λειτουργίας της, έχοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντικά φιλικότερη εκκίνηση.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν κρύβει ότι βασική της στόχευση είναι να επενδύει στην παροχή ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα, δεδομένου ότι στο εξής, στο πλαίσιο του target model, η ανάγκη ευέλικτων μονάδων θα βαίνει αυξανόμενη.

Η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη κατασκευάστηκε το 2006 και ήταν η πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στη χώρα.

Έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW. Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου - συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών έργων για τη διασύνδεση της μονάδας με το δίκτυο της υψηλής τάσης και το δίκτυο του φυσικού αερίου - ανήλθε στο ποσό των  250 εκ. ευρώ.

(energypress)