Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Πετρέλαιο: Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

Απώλειες για πρώτη φορά -σε εβδομαδιαία βάση- από τον περασμένο Οκτώβριο αναμένεται να καταγράψει το πετρέλαιο καθώς η ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού με πιθανώς ταχύτερη εξάπλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αύξησε τον κίνδυνο για νέα lockdowns.



Τα futures πετρελαίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώνονται υψηλότερα αλλά παραμένουν περί το 2% χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, κοντά στα 48 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, η πτώση στα αμερικανικά αποθέματα αργού δημιούργησαν κάποια αισιοδοξία στην αγορά, βοηθώντας το πετρέλαιο να διαμορφωθεί υψηλότερα 2,3% την Τετάρτη.

Η υποχώρηση του δολαρίου ενισχύει δε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων, ενώ  ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο ήλθαν σε συμφωνία για την εμπορική σχέση τους μετά το Brexit.

Το ασθενέστερο δολάριο, μαζί με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα, βοηθάει τις τιμές του πετρελαίου επί του παρόντος, τόνισε ο Victor Shum, αντιπρόεδρος της IHS Markit.

"Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά όταν υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγή από τον OPEC+ και η ζήτηση δεν θα είναι εκεί να υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής”, πρόσθεσε.

Το WTI για παράδοση Φεβρουαρίου, σημειώνει άνοδο 0,3% στα 48,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται 0,4% στα 51,38 δολάρια το βαρέλι.

(capital.gr)