Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Aramco: Πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή δανεισμός για να διατηρηθεί το μέρισμα

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, του οποίου το μέρισμα παραμένει ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό του τεράστιου ελλείμματος της Σαουδικής Αραβίας, ίσως χρειαστεί να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού και να δανειστεί περισσότερο προκειμένου να ανταποκριθεί στον δημοσιονομικό του ρόλο εν μέσω αβεβαιότητας στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς.


Παρόλο που η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει φέτος τα έσοδα που δεν προέρχονται από το πετρέλαιο, η Aramco εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων της, και θα έχει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό ενός δημοσιονομικού ελλείμματος που φέτος εκτιμάται να φτάσει τα 79,4 δισ. δολάρια ή 12% του ΑΕΠ.

Η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του κόσμους, εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019 με μία πώληση μετοχών ρεκόρ ύψους 29,4 δισ. δολαρίων, ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το 98,2% του ομίλου.

Αν και τα κέρδη βούλιαξαν φέτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά την πανδημία του Covid-19, η εταιρεία παραμένει σταθερή στο συμφωνημένο ετήσιο μέρισμα 75 δισ. δολαρίων που αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.

Η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει ένα τόσο υψηλό μέρισμα, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να προσφέρει την ίδια στήριξη στο κράτος και το επόμενο έτος.

Με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολάρια ανά βαρέλι ή υψηλότερα, η Aramco θα μπορεί να εξυπηρετήσει το μέρισμα των 75 δισ. δολαρίων από τις λειτουργικές ταμειακές ροές, σημειώνει ο Ντμίτρι Μαριντσένκο από την Fitch.

«Ωστόσο, αν οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες, το μέρισμα στο οποίο δεσμεύεται η εταιρεία είναι αδύνατον να επιτευχθεί και η Aramco θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό ή να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού για να το χρηματοδοτήσει».

Η εταιρεία εξετάζει ήδη την πώληση μεριδίου των αγωγών της για παραπάνω από 10 δισ. δολάρια σε διεθνείς επενδυτές, και θα μπορούσε να πουλήσει επιπλέον περιουσιακά στοιχεία για αν συγκεντρώσει μετρητά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

(Liberal.gr)