Επεκτείνεται η ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας με 50 ένσημα που ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ετοιμάζει σχετική ρύθμιση για την επέκταση του μέτρου αυτού και σε άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
Θα αφορά κυρίως εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έμειναν ανοιχτές φέτος από 2 ως 9 μήνες και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να λάβουν επίδομα ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σε σχετική διάταξη του νόμου 4722 προέβλεπε κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα διάταξη η οποία θα προβλέπει την ένταξη και άλλων εργαζομένων που θα μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας ύψους 400 ευρώ με 50 ένσημα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί για μία ή δύο σεζόν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά είναι κατ’ αρχάς τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά, αλλά και κάθε επιχείρηση που πληροί τις εξής δύο προϋποθέσεις: α) λόγω της φύσης των εργασιών της (πχ υδρονομείς), των καιρικών (πχ. Χιονοδρομικό κέντρο) ή ιδιαιτέρων συνθηκών (πχ τουρισμός ή των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών (πχ ελαιοτριβείο) β) λειτουργεί: από δύο έως εννέα μήνες τον χρόνο ή όλο τον χρόνο, αλλά έχει περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες το προσωπικό που απασχολεί δεν ξεπερνά το 25% του προσωπικού που απασχολεί στις περιόδους αιχμής.
Σεζόν είναι μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος λειτουργίας του έτους, που ορίζεται ως εξής:
– για τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν όλον τον χρόνο σαιζόν είναι η περίοδος που διαρκεί από την 01.04. έως την 31.10 (θερινή σαιζόν) ή από την 01.11 έως την 31.03 (χειμερινή σαιζόν)
– για τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν όλους τους μήνες αλλά από δύο έως εννέα μήνες τον χρόνο, σαιζόν είναι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που είναι σε λειτουργία (π.χ. για ξενοδοχείο που λειτουργεί 4 μήνες τον χρόνο, η σαιζόν διαρκεί για τους 4 αυτούς μήνες)
– για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο τον χρόνο με μειωμένο προσωπικό κατά τις περιόδους ύφεσης, σαιζόν είναι η περίοδος των μηνών αιχμής. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος ασφαλισμένος έχει εργασθεί για μία σεζόν σε μία επιχείρηση που λειτουργεί εποχικά πρέπει κατά τα παραπάνω κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα διάρκειας της σαιζόν να έχει πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο 13 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.
Η επιδότηση αρχίζει:
α) από την 7η ημέρα, όταν η αίτηση για την υπαγωγή στην τακτική επιδότηση ανεργίας υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο εντός της προθεσμίας των 60 ημερών και κατά το πρώτο 7ημερο μετά την λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης ή
β) από την 7η ημέρα, όταν η αίτηση για την υπαγωγή στην τακτική επιδότηση ανεργίας υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο εντός της προθεσμίας των 60 ημερών μετά την λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης ανεξάρτητα αν αυτή έχει κατατεθεί εντός του πρώτου 7ημέρου μετά τη λήξη ή λύση της εργασιακής του σχέσης, μόνο για δικαιούχους που απασχολούνται αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις που θεωρούνται εποχικές ή
γ) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όταν αυτή υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο που έχει απασχοληθεί σε άλλες εποχικές επιχειρήσεις (πλην των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο), μετά την παρέλευση του 7ημερου από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης.
Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr