Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Κ. Χατζηδάκης: Οι πολιτικές που θα "ξεδιπλωθούν" το 2021 στον ενεργειακό τομέα - Ο υπουργός ΠΕΝ γράφει για το energypress

 

Το 2020 ήταν ένας χρόνος στον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού έριξε βαριά τη σκιά της. 




Το 2021 φιλοδοξούμε να είναι το έτος της επιστροφής στην ανάπτυξη. Δεν παραγνωρίζουμε σε αυτή την προσπάθεια τη σημασία που έχουν κλάδοι της ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή την μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των αγωγών. Ωστόσο, θα ήθελα εδώ να σημειώσω τον ιδιαίτερο ρόλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στην επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω από μια σειρά πράσινων και εκσυγχρονιστικών πολιτικών που  θα  «ξεδιπλωθούν» σε πέντε πυλώνες:

Πυλώνας πρώτος: Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης:

 

Στις δράσεις του ΥΠΕΝ αναλογεί το 37% των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα και τους επόμενους μήνες θα ανοίξει η «στρόφιγγα».  Ξεχωρίζω την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ηλεκτροκίνηση που είναι τομείς προτεραιότητας όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2021 σχεδιάζουμε όχι μόνο το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για κατοικίες (ως το τέλος του α’ εξαμήνου), αλλά και την ενεργοποίηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για δημόσια κτίρια καθώς και ειδικά προγράμματα για επιχειρήσεις.

Η αυξημένη έμφαση στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αντανακλάται και στο σχετικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σύντομα στη Βουλή, το οποίο «κουμπώνει» με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για να γίνουν τα περισσότερα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης (και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος) έως το 2050.

Για την ηλεκτροκίνηση, το δημοφιλές πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων θα τρέξει και όλο το επόμενο έτος. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης και ανάπτυξης δημόσιων υποδομών φόρτισης,  με χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεγάλης σημασίας είναι και οι δράσεις για την αναβάθμιση των δικτύων, στις οποίες εντάσσονται οι νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μέσω και του εμβληματικού project των έξυπνων μετρητών.

Πυλώνας δεύτερος:  Η ενίσχυση και διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  

Η ατζέντα μας για τις ΑΠΕ είναι πολύ πλούσια το 2021. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό εάν λάβει κανείς υπόψη αφενός τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αφετέρου το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Θα ολοκληρώσουμε την δεύτερη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, που θα επικεντρωθεί στις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Θα δημιουργήσουμε επίσης τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με την θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση, το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τους υβριδικούς σταθμούς και τη γεωθερμία.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το 2021 θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες σταθμών ΑΠΕ, με ορίζοντα έως το 2024. Και θα δούμε την αγορά ΑΠΕ (κυρίως όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά) να λειτουργεί με τους νέους κανόνες που θεσπίσαμε πρόσφατα, οι οποίοι διασφαλίζουν την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα ελεγχόμενα και λελογισμένα μέσω της σταδιακής μετάβασης από το καθεστώς των «ταριφών», σε αυτό της ελεύθερης αγοράς.

Πυλώνας τρίτος: Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών:

H απολιγνιτοποίηση με τη στενή έννοια του όρου θα συνεχιστεί με το κλείσιμο εντός του 2021 των λιγνιτικών μονάδων Καρδιά 3 και 4 και Μεγαλόπολη 3. Προχωρά ταυτόχρονα και η εφαρμογή του masterplan, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτικών πεδίων της ΔΕΗ.

Επόμενο βήμα, η εκπόνηση των  Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης. Να θυμίσω ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να τρέχουν οι δράσεις για την στήριξη της απασχόλησης –με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΕΔ.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ολοκλήρωση – σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- της δέσμης των φορολογικών-αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να αποκτήσουν «σάρκα και οστά» το ταχύτερο δυνατό οι επενδύσεις που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Μεταξύ αυτών, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ, που σηματοδοτούν και την πράσινη στροφή της εταιρείας, στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού της επιχείρησης που ήδη αποδίδει καρπούς.

Πυλώνας τέταρτος, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας:

Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.  Μετά την έναρξη του target model στις αρχές Νοεμβρίου και τη σύζευξη με την αγορά της Ιταλίας προ ημερών, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα γίνει η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας που θα συμβάλει στην σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών στη χώρα μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κομβική θέση στον σχεδιασμό μας καταλαμβάνει η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 944, η οποία, μεταξύ άλλων, θα μας οδηγήσει στην συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας –μέσω της λεγόμενης «απόκρισης της ζήτησης»-, θα επιτρέψει τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας καθώς και την πρόσβαση σε ανεξάρτητα εργαλεία σύγκρισης τιμών.

Πυλώνας πέμπτος,  η ολοκλήρωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων:

Εντός του 2021 προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση πέντε σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων: Του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΛΑΡΚΟ (που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας 35 ετών) και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας.

Μέσα από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι το επόμενο έτος  θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να ξαναβάλουμε την οικονομία….στην πρίζα και να την γεμίσουμε με πράσινη ενέργεια!

-----------------------

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021

(energypress)