«Σάρκα και οστά» άρχισε να παίρνει από τον Νοέμβριο 2020 η υλοποίηση της εμβληματικής «πράσινης» επένδυσης των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησαν τα χωματουργικά έργα για τη διαμόρφωση των χώρων όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι μονάδες του έργου ισχύος 204 MW.
Η έναρξη των εργασιών έρχεται μετά την ολοκλήρωση όλων των προετοιμασιών τον Οκτώβριο, η οποία όπως έγραφε το Worldenergynews θα έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του έργου από τον αμέσως επόμενο μήνα.
Όπως είναι φυσικό, τα έργα εκτελούνται με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχίζουν να εξελίσσονται ομαλά, όσο το επιτρέπει το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάνω από το 60% των εργαζομένων που απασχολούνται στα χωματουργικά έργα προέρχονται από την τοπική κοινωνία, με δεδομένη τη μέριμνα που έχει δοθεί από τα ΕΛΠΕ ώστε η υλοποίηση της επένδυσης να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική συμμετοχή σε υλικά και εξοπλισμό αναμένεται να ξεπεράσει το 35%.
Εντός τροχιάς για έναρξη λειτουργίας το Α’ Τρίμηνο του 2022
Ο εξοπλισμός αυτός θα έχει καταφθάσει στην περιοχή έως το πέρας των χωματουργικών εργασιών, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η κυρίως φάση κατασκευής του έργου. Έτσι, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού το Α’ Τρίμηνο του 2022.
Το έργο κατασκευάζεται από την Juwi, από την οποία το εξαγόρασε η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων. Προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Θα αποτελεί συστοιχία 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
(energypress)