Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η 3D εκτύπωση θα αλλάξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Με την εισαγωγή πολλών νέων τεχνολογιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι η τελευταία μόδα που κερδίζει έδαφος στο χώρο.









Σύμφωνα με το Oilprice η κατασκευή υλικών ήταν εξαιρετικά χρήσιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, παρέχοντας ζωτικής σημασίας προστασίας σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο.


Αλλά τώρα, η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης με καινοτόμους τρόπους στον ενεργειακό τομέα.


Αρκετές εταιρείες άρχισαν φέτος να βασίζονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση για την προμήθεια ανταλλακτικών λόγω των παγκόσμιων περιορισμών που προκάλεσε η πανδημία και καθυστερήσεων στην παράδοση.

Αυτό αφαιρεί την εξάρτηση από εταιρείες τρίτων καθώς και την ανάγκη αποστολής ανταλλακτικών από άλλες χώρες.


Επιπλέον, όσο περισσότερα ανταλλακτικά μπορούν να γίνουν εσωτερικά, τόσο καλύτερες είναι οι διαδικασίες απογραφής της εταιρείας.

Για την αποτελεσματική παραγωγή υλικών, οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό απόθεμα. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλα τα μέρη που χρειάζονται για το σχεδιασμό τους και πώς μπορούν να κατασκευαστούν με έναν εκτυπωτή 3D. Αυτό βοηθά τις εταιρείες να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε ανταλλακτικό που μπορεί ξαφνικά να χρειαστούν.


Η εκτύπωση 3D εξακολουθεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για βασικά εξαρτήματα όπως σωλήνες, παξιμάδια και μπουλόνια.

Μέχρι το 2025, η τρισδιάστατη εκτύπωση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να ανέλθει σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις.

Παρόλο που η τρισδιάστατη εκτύπωση αντιπροσωπεύει μόνο το 0,1% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευής, η αυξημένη υιοθέτηση της τεχνολογίας υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αξίζει έως και 60 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.


Η εκτύπωση 3D έχει ήδη υιοθετηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική.


Προμήθεια εξαρτημάτων

Τώρα, ο τομέας της ενέργειας αναζητά τρισδιάστατους εκτυπωτές για διαδικασίες κατασκευής, για την προμήθεια ζωτικών εξαρτημάτων.

Μία εταιρεία που παίρνει στα σοβαρά την εκτύπωση 3D είναι η Baker Hughes. Τον Νοέμβριο, ο Baker Hughes συνεργάστηκε με την Würth Industry North America (WINA) για να προσφέρει σχεδιασμό, ψηφιακό απόθεμα και προσαρμοσμένες υπηρεσίες 3D εκτύπωσης για επέκταση σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς.


Η ιδέα είναι να προμηθεύονται υλικά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη ναυτιλιακή, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Η Baker Hughes φέρνει στο προσκήνιο τις υπηρεσίες ψηφιακών αποθεμάτων της, ενώ η WINA προσφέρει τις υπηρεσίες παραγωγής πρόσθετων και ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο 80.000 πελατών.


Τα κατασκευασμένα μέρη θα αποθηκευτούν σε κόμβους κοντά σε εργοστάσια παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας τα εύκολα στη λήψη, όπως απαιτείται.

Ο Scott Parent, διευθυντής τεχνολογίας για ψηφιακές λύσεις της Baker Hughes εξήγησε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι βιομηχανικές εταιρείες αναζητούν καινοτόμες λύσεις κατασκευής για τη μείωση των χρόνων παράδοσης και την εξάλειψη των φυσικών αποθεμάτων, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα των λειτουργιών και πιστεύουμε ότι η κατασκευή πρόσθετων παίζει σημαντικό ρόλο ».


Κατασκευή ανταλλακτικών

Η Shell ήταν επίσης υιοθέτησε την τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή ανταλλακτικών.

Η Shell άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να κατασκευάζει ανταλλακτικά σε όλους τους τομείς της κατασκευής της.

Με τη δημιουργία εξαρτημάτων με βάση ένα μηχανογραφημένο σχέδιο, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να διαμορφώσει εξαρτήματα που συνήθως απαιτούν κοπή από μεγαλύτερα υλικά.


Εκτός από μια πιο απλοποιημένη διαδικασία, μειώνει μαζικά τα απόβλητα υλικών που απαιτούνται για την αποκοπή βασικών συστατικών.

Η αχρησιμοποίητη μεταλλική σκόνη κατά τη διαδικασία εκτύπωσης μπορεί να φιλτραριστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας υλικά και χρήματα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ακριβές μεταλλικές σκόνες υψηλού κράματος.


Η καινοτόμος διαδικασία μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρόνο, με τους εκτυπωτές να ολοκληρώνουν τη διαδικασία κατασκευής σε λίγες ώρες αντί για εβδομάδες.

Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθούν τα ανταλλακτικά θα είναι ήδη επί τόπου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για αποστολή. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, εξοικονομώντας εβδομάδες ή μήνες περιμένοντας να παραδοθεί ένα μέρος σε μια δυσπρόσιτη περιοχή.


Θα μειώσει επίσης την ανάγκη αποθήκευσης τόσων εξαρτημάτων, χρησιμοποιώντας ψηφιακό απόθεμα και μνήμη μηχανήματος για να φτιάχνονται νέα ανταλλακτικά ανάλογα με τις ανάγκες.

Η Baker Hughes και η Shell δεν είναι οι μόνες εταιρείες που βλέπουν αυτόν τον τομέα, η BP χαρακτήρισε την τρισδιάστατη εκτύπωση ως μία από τις έξι τεχνολογίες που θα επηρεάσουν περισσότερο τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, τα αυτόνομα οχήματα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.


Η νέα διαδικασία κατασκευής είναι ιδιαίτερα ελκυστική για εταιρείες που θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να αλλάξουν την εξάρτηση από τις εσωτερικές διαδικασίες. Το 2020, η τρισδιάστατη εκτύπωση βοήθησε στην ανακούφιση μερικών από τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας. Κατά την επόμενη δεκαετία, είναι πιθανό να δούμε εταιρείες να εκμεταλλευτούν αυτήν την τεχνολογία για καινοτόμες λύσεις στην κατασκευή τόσο στο έδαφος όσο και υπεράκτια.


(worldenergynews)