Στην Αθήνα θα βρεθεί αρχές Σεπτεμβρίου ο αμερικανός υπουργός εμπορίου Wilbur Ross και θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και παράγοντες του κλάδου ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.
Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;
Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.
Τι είχε συμβεί στα ΕΛΠΕ;
Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές τόνιζε αρχές 2019 το bankingnews.
Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί – ο διαγωνισμός τελικώς κηρύχθηκε άγονος.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Στον διαγωνισμό που τελικώς κηρύχθηκε άγονος από την μια πλευρά συμμετείχε το σχήμα Glencore και Carlyle και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,82 δισεκ. ευρώ.
(bankingnews)