Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Λακκοτρύπης: Δεν θα δεχτούμε κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους για τους υδρογονάνθρακες

Με μεγάλη επιτυχία το πρώτο ενεργειακό φόρουμ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.








 
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο μιλώντας στο worldenergynews.gr, να αποδεχτεί η Κύπρος την πρόταση της τ/κ πλευράς για κοινή επιτροπή όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Λακκοτρύπης βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα στο 1ο ενεργειακό φόρουμ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την προετοιμασία για την κοινή ανάπτυξη συμφερόντων των τεσσάρων χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Σαφές μήνυμα υποστήριξης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ , απηύθυναν οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάιμιτζ και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρόντος και του υπουργού ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη.

Χτίζουμε συμμαχίες για να προχωρήσουμε την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε το αν πράγματι γίνονται γεωτρήσεις από την Τουρκία, και σημείωσε ότι όποιες εργασίες γίνονται εν κρυπτό και αποτελούν σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου, είτε έγιναν, είτε δεν έγιναν γεωτρήσεις.

Ο κ. Φανον, υπογράμμισε ότι το νέο διπλωματικό σχήμα συνεργασίας που υιοθετήθηκε από τον Μάρτιο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και προβλέπει τριμερής επαφές στην ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία εκπροσώπων των ΗΠΑ, αποδίδει και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.

Η ενέργεια είπε ο κ. Φάνον, είναι γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη και η Ελλάδα ηγείται της ενεργειακής συνεργασίας ως πόρτα εισόδου προς την Ευρώπη.
Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του υπογράμμισε την μεγάλη επιτυχία της 4μερούς συνόδου της Αθήνας, για την ενεργειακή συνεργασία η οποία κατέληξε σε μια κοινή δήλωση μέσω της οποίας οι τέσσερις υπουργοί δεσμεύονται για μόνιμη δομική συνεργασία, αλλά και για την σύσταση μόνιμης τεχνικής επιτροπής που θα αναλάβει την προώθηση έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

Η επιτάχυνση του αγωγού είπε ο κ. Χατζηδάκης αποτελεί προτεραιότητα για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και ελπίζουμε σε συνεργασία με την Ιταλία. Κατέληξε τονίζοντας ότι η κοινή δήλωση καλύπτει τις θέσεις της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τέλος ο κ. Στάιμιτζ τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας για την κατασκευή του East Med και υπογράμμισε ότι επόμενος στόχος είναι να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας, για κοινή αντίδραση των εμπλεκομένων χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Κατέληξε σημειώνοντας ότι όλοι μαζί πρέπει να εξασφαλίσουμε στην Κύπρο το δικαίωμά της να αντλήσει τους ορυκτούς πόρους της.

Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Tο δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, Γιαβούζ που βρίσκεται ανοικτά της Καρπασίας επισκέφθηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό ενέργειας και οικονομίας», Χασάν Τατσόι.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επίκεντρο των συνομιλιών του με τους αξιωματούχους της «κυβέρνησης» είναι θέματα συνεργασίας σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις γύρω από τις εργασίες στις περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ από το ψευδοκράτος. «Θα επισκεφθούμε σήμερα το γεωτρητικό πλοίο Γιαβούζ, θα είναι μια επιτόπια επιθεώρηση. Θα μπορέσουμε εκεί να κάνουμε επιτόπου μια αξιολόγηση των εργασιών».

Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και άλλοι Υπουργοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως είναι δίπλα στους Τ/κ μέχρι τέλους όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

Δεν αποδέχονται, πρόσθεσε, τα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς που βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη και ηγέτη στο νησί.

O Aκιντζί επιμένει για κοινή επιτροπή στους υδρογονάνθρακες

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι στηρίζουν την πρόταση για κοινή επιτροπή που έκανε ο Τ/κ ηγέτης στην ε/κ πλευρά.

Θεωρούν, όπως είπε, ότι οι φυσικοί πόροι είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία του νησιού και όχι στην σύγκρουση, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι, εφόσον υπάρξει η ανάγκη και η επιθυμία να «συμβάλλουμε στην διαδικασία».
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για τρεις επιλογές στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι μονόπλευρες – όπως είπε – γεωτρητικές δραστηριότητες, η από κοινού ενέργεια με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής και αυτό που σήμερα συμβαίνει, με τις εκατέρωθεν γεωτρήσεις.

Η συμπεριφορά της τ/κ πλευράς, συνέχισε, εξαρτάται από εκείνη της ε/κ, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί τους Τ/κ από την στιγμή που οι Ε/κ συμπεριφέρονται σε αυτό το θέμα όπως θέλουν.

«Ούτε συνεργασία, ούτε μορατόριουμ. Τότε ο καθένας θα συνεχίσει στον δικό του δρόμο. Είναι προς όφελος όλων να βρεθεί μια κοινή λογική, στις 9 Αυγούστου θα προτείνω και πάλι αυτόν τον δρόμο της κοινής λογικής, εύχομαι να βρω ικανοποιητική ανταπόκριση».
Πρέπει να αξιολογείται η ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο ως μέσον για την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή και αυτό το έχει πει ο ίδιος δεκάδες φορές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας πως είναι ευτυχής για τα όσα του ανέφερε ο κ. Ντονμέζ και για τα μηνύματα ειρήνης που μετέφερε.

Τα αποθέματα πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πάντοτε αιτία πολέμων και διαχωρισμού των λαών, συνέχισε, αναφέροντας ότι αυτή η «κακή ιστορία» δεν είναι η μοίρα της περιοχής, και μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία, μπορούμε όμως να αλλάξουμε μια κακή πορεία με το να την επανακαθορίσουμε.

Είναι εφικτό, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους που να εξυπηρετούν την ειρήνη τόσο μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και ο δρόμος γι’ αυτό είναι ο διάλογος, η δημιουργία κοινών επιτροπών και της συνεργασίας προς κοινό όφελος όλων των πλευρών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά νιώσει την ανάγκη να ξαναδεί το θέμα αυτό μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, επαναλαμβάνοντας ότι ξένοι διπλωμάτες του μετέφεραν την άποψη ότι η πρότασή του ήταν «κατάλληλη και δεν πρέπει εύκολα να σκοτωθεί».

Όμως, είπε, όλοι πρέπει να ξέρουν πως εάν η ε/κ πλευρά με πείσμα και γινάτι δεν προσεγγίσει αυτή την πρόταση και ακολουθήσει τον δικό της δρόμο «δεν θα μας αφήσουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δικό μας δρόμο».

Συνάντηση Ντονμέζ - Ταταρ

Μετά την συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ. Σε αυτή τη συνάντηση ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι θα μεταφέρουν και την δική τους εμπειρία όσον αφορά την «νομοθετική» ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τεχνικά και οικονομικά θέματα που συζητούνται μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών (σσ: αναφέρεται στο περιεχόμενο του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους).

Για τα ενεργειακά, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι έχουν δύο γεωτρητικά πλοία στην περιοχή, το Φατίχ στα δυτικά του νησιού και το Γιαβούζ «σε σημείο της Καρπασίας συνεχίζει τις εργασίες του». Πρόσθεσε δε ότι το Μπαρμπαρός νότια συνεχίζει επίσης τις σεισμικές έρευνες. Επανέλαβε στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμούσε από την αρχή το θέμα των πηγών των υδρογονανθράκων να μην είναι ζήτημα σύγκρουσης αλλά να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της συμβολής στην ειρήνη και την ευμάρεια, λέγοντας ότι οι Ε/κ συμπεριφέρονται ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ.

Για την πρόταση περί κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εύχομαι αυτή την πρόταση να την σκεφτούν ξανά. Σε αυτή την περίοδο θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι εάν πέφτει κάποιο καθήκον στις εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να προφέρουμε στήριξη».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στην «μπλε πατρίδα» και εξέφρασε ικανοποίηση και ευτυχία που η Τουρκία διαφυλάσσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ. «Αυτό το μήνυμα έχει δοθεί και στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε, λέγοντας ότι με βάση της διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσα δικαιώματα, των Τ/κ και των Ε/κ και τα όσα κάνει η Τουρκία προέρχονται από αυτές τις διεθνείς συμφωνίες και τις συμφωνίες που έχει κάνει με το ψευδοκράτος.

Στην συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον «υπουργό ενέργειας και οικονομίας», Χασάν Τατσόι. Αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα απόψε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμά του το απόγευμα.

www.worldenergynews.gr