Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Τρία σενάρια για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ - Διαγωνισμός, διάθεση μέσω του χρηματιστηρίου μια και έξω ή τμηματικά - Δεν φαίνεται διατεθειμένη να πουλήσει ποσοστό η πλευρά Λάτση

Στην κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να επαναλάβει το εγχείρημα της από κοινού πώλησης με το Δημόσιο, ποσοστού της στα ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι κινείται η πλευρά Λάτση, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν στην κυβέρνηση τρεις επιλογές.




Η μία προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση του μεριδίου 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, και η δεύτερη, την διάθεση του πακέτου αυτού, μέσω του χρηματιστηρίου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, βρίσκονται στο τραπέζι δύο υποπτεριπτώσεις, εν είδη εισηγήσεων από τους συμβούλους, όπως πληροφορείται το "Energypress" : Να πουληθεί μια και έξω ολόκληρο το 35,5% μέσω του χρηματιστηρίου ή να διατεθεί τμηματικά, σε πακέτα του 10%-15%, και 20%- 25%.
Άνθρωποι με γνώση των διεργασιών θεωρούν λανθασμένη την δεύτερη αυτή προσέγγιση. Εξηγούν ότι η τμηματική διάθεση ποσοστών μέσω του χρηματιστηρίου, συνεπάγεται πώληση με discount επί της τιμής μιας μετοχής, κίνηση που για προφανείς λόγους δεν θεωρείται η ορθότερη. Κεφάλι λοιπόν φαίνεται να παίρνει η μια και έξω πώληση του 35,5%, εφόσον επιλεγεί η λύση του χρηματιστηρίου, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, και ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την ηγεσία Σιαμίσιη-Παπαθανασίου, συγκροτήθηκε σε σώμα, μόλις την Τετάρτη.
Κανένα από τα σενάρια δεν έχει εγκαταληφθεί, ιδέες υπάρχουν αρκετές, και στο τραπέζι παραμένουν ακόμη και οι τρεις επιλογές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του, αναμένει τις τελικές εισηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν κρύβει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην λύση του διαγωνισμού, παρά του χρηματιστηρίου.
Εξειδικευμένα Funds και παραγωγοί πετρελαίου
Έτερο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τις εμπλεκόμενες πλευρές (συμβούλους, ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΝ), αφορά στο είδος των επενδυτών που θα μπορούσε να προσελκύσει το 35,5%, μαζί φυσικά με δικαιώματα στο μάνατζμεντ. 
Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, που θα εξειδικευτεί στην πορεία, μόλις οι σύμβουλοι κάνουν market test, οι πιθανοί μνηστήρες του 35,5%, μπορεί να είναι είτε εξειδικευμένα funds με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που ενδιαφέρονται για υψηλές αποδόσεις, είτε ένας παραγωγός πετρελαίου ο οποίος αναζητά ένα καλό διυλιστήριο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Κανένα πάντως από τα δύο ζευγάρια του προηγούμενου διαγωνισμού δεν είχε τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και της Paneuropean, είχε προκηρύξει τον Άνοιξη του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. Τότε, επιδίωξαν να πουλήσουν από κοινού το Δημόσιο το 20% και η Paneuropean το 30,1% των μετοχών του ομίλου.
Καμία από τις κοινοπραξίες Glencore - Carlyle και Vitol - Sonatrach δεν προσήλθαν στην τελική φάση, με την μεν πρώτη να εγείρει διαφορετικές θέσεις απέναντι σε εμπορικά θέματα και συμφωνίες που είχαν τα ΕΛΠΕ με προμηθευτές τους, την δε δεύτερη να μην κατεβαίνει, λογω και των εμποδίων που προκάλεσε στην αλγερινή εταιρεία, η πολιτική αναταραχή που έτυχε να ξεσπάσει εκείνες τις ημέρες στην Αλγερία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων είχαν προκριθεί στην δεύτερη φάση ήταν traders πετρελαιου, όχι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί παίκτες σαν αυτούς που αναζητούσαν οι πωλητές.
Η Holding των υδρογονανθράκων
Ένα άλλο θέμα το οποίο πιθανώς να τεθει εκ νέου, όταν έρθει η ώρα του διαγωνισμού, αφορά στο σκέλος των υδρογονανθράκων. Ενόψει εκείνου του πρώτου διαγωνισμού, η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Ενέργειας υπό τον Γ.Σταθάκη, είχε επιμείνει και πετύχει, να ελέγχει το Δημόσιο το 51% στην εταιρεία holding που συστάθηκε, γνωστή ως Exploration Holding Company, και στην οποία είχαν μεταβιβαστεί όλες οι παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ομίλου. 
Στην αρχική ωστόσο συμφωνία μετόχων του Απριλίου 2018, μεταξύ Paneuropean και Δημοσίου, προβλέπονταν ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα διατηρούσε τον έλεγχο του 25% επί των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί, τα οποία και επρόκειτο να μεταβιβαστούν στην holding. 
Τελικά, η προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε να αλλάξει η συμφωνία, και το Δημόσιο να αποκτήσει το 51%. Κάποιοι θεωρούν ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να αλλάξει, ενόψει του δεύτερου διαγωνισμού.
(energypress)