Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021, έκανε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021, έκανε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής για τη νέα επικουρική ασφάλιση, υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού Νότη Μηταράκη, έπεσε στο «τραπέζι» η πρόταση αποσύνδεσης της κύριας από την επικουρική σύνταξη, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΤΕΑΕΠ, που θα συνιστά τον φορέα διαχείρισης του συστήματος και τον πάροχο της νέας επικουρικής.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής, ο κ.Μηταράκης παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πορίσματος των εμπλεκόμενων φορέων (4 Οκτωβρίου), ώστε να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να έχει ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό έως τα Χριστούγεννα.
«Στόχος μας είναι μέσα από το διάλογο, να σχεδιάσουμε το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, που θα προσφέρει προοπτική στους νέους ασφαλισμένους, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει απολύτως τους σημερινούς εργαζομένους και συνταξιούχους. Πιστεύω ότι εντός της προθεσμίας που έχουμε ορίσει, θα ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
Πότε θα χορηγείται
Η νέα παροχή -θεωρητικά- θα μπορεί να δίνεται είτε εφάπαξ, είτε με την μορφή μηνιαίας σύνταξης, είτε σε συνδυασμό των δύο.
Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορεί να επιλέγει να λάβει ένα ποσό του ατομικού του «κουμπαρά¬ εφάπαξ και το υπόλοιπο να το εισπράττει ως επικουρική σύνταξη.
Η χρονική στιγμή που θα του δίνεται αυτή η επιλογή συνιστά επίσης ένα κομβικό σημείο, καθώς αναμένεται να υπάρχει ελευθερία ως προς την ηλικίας λήψης της παροχής, εντός ενός ηλικιακού πλαισίου που θα ξεκινά πριν τα 60 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της επικουρικής από την κύρια σύνταξη εξετάζεται πολύ θετικά (σήμερα συνιστά προϋπόθεση), ώστε οι νέοι ασφαλισμένοι να μπορούν να «σπάνε» αν θέλουν τον κουμπαρά της επικουρικής τους, χωρίς να περιμένουν την συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το σημερινό σύστημα επικουρικής σύνταξης ολοκληρώνει τον κύκλο του στις 31/12/2020 με όσους είναι ήδη τότε στην αγορά εργασίας, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι από το 2021 θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
«Θολό» παραμένει το σημείο που αφορά όσους εντάσσονται από το 2021 και μετά στο νέο σύστημα και έχουν εργαστεί στο παρελθόν (π.χ. ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με μπλοκάκι κλπ.)
Το κεφάλαιο του «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου εξετάζεται να επενδύεται σε μορφές επενδύσεων εγκεκριμένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να προκύπτουν γενναίες αυξήσεις στην τελική σύνταξη, από την απόδοση της επένδυσης.
Ο ρόλος του ΕΤΕΑΕΠ
Το ΕΤΕΑΕΠ θα εισπράττει τις εισφορές των νέων εργαζομένων και θα τηρεί τον ατομικό φάκελο του ασφαλισμένου, καθώς θα είναι ο διαχειριστής του συστήματος και ο κύριος πάροχος της νέας επικουρικής.
Δηλαδή αν ο ασφαλισμένος δεν κάνει καμία ενέργεια και καμία αίτηση, οι εισφορές του θα παραμένουν στο ΕΤΕΑΕΠ στον ατομικό του λογαριασμό.
Επαγγελματικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να αποτελούν εναλλακτικό πάροχο της νέας επικουρικής υπό το ΕΤΕΑΕΠ, αν ο ασφαλισμένος κάνει την επιλογή αυτή.
Θα υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση της ατομικής καρτέλας του ΕΤΕΑΕΠ με τον πάροχο με αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφορίας, ώστε οποιαδήποτε στιγμή ο ασφαλισμένος να μπορεί να βλέπει πόσα χρήματα έχει καταβάλει και ποια είναι η αξία της επένδυσής του.