Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η έλευση στη Βουλή προς κύρωση, των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί ήδη με τις αντίστοιχες κοινοπραξίες.
Οι δύο συμβάσεις αφορούν τις περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η μία στο Ιόνιο και η άλλη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Πιθανόν οι συμβάσεις θα έρθουν στη Βουλή ακόμα και εντός του Αυγούστου. Την κύρωση των συμβάσεων προανήγγειλε άλλωστε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά τις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Φ. Φάνον πριν τον 15 Αύγουστο, ενώ στο θέμα φέρεται να αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο Μακρόν.
Την υπόθεση "τρέχει” από πλευράς ΥΠΕΝ η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Η σημασία της κύρωσης των 4 συμβάσεων είναι μεγάλη, αφού η κυβέρνηση θέλει να δείξει τη βούλησή της για συνεργασία στον χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Άλλωστε τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις έχουν αναλάβει μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες: στην Κρήτη μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια, στην κοινοπραξία που αναλαμβάνει τις δύο περιοχές επικεφαλής είναι η γαλλική Total και συμμετέχει επίσης ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil.
Στο Ιόνιο η σύμβαση θα υπογραφεί με τα ΕΛΠΕ και την ισπανική Repsol ενώ στον Κυπαρισσιακό κόλπο η παραχώρηση γίνεται προς τα Ελληνικά Πετρέλαια. Επομένως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η κύρωση των συμβάσεων θα δώσει ένα πρώτο απτό διεθνές φιλοεπενδυτικό μήνυμα.
(energypress)