Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Γ. Ζαφειρόπουλος (ΕΛΠΕ): «Είκοσι εκάτ. τον χρόνο στη Δυτική Ελλάδα και πάνω από 1000 εργαζόμενοι» (VIDEO)

Έσοδα πάνω από 20 εκατ. τον χρόνο για τη Δυτική Ελλάδα και αισθητή μείωση της ανεργίας θα αποφέρουν οι επενδύσεις στην έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς», στο πλαίσιο των εργασιών του Olympia Forum 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, που κάνουν..
λόγο για ένα μεσαίου μεγέθους κοίτασμα 120 εκατ. βαρέλια, το Ελληνικό Δημόσιο θα ωφελείται με έσοδα 200 εκατ. τον χρόνο για 25 χρόνια, ενώ θα εργαστούν πάνω από 100 άτομα στην επένδυση.

«Είναι μια ελπιδοφόρα περιοχή, αν βρεθεί ένα κοίτασμα 120 εκατ. βαρέλια, μεσαίου μεγέθους δηλαδη, τότε μιλάμε για 4,5 δισ. ευρώ έσοδα σε βάθος 25 ετών. Από αυτά, το 5% πάει στην περιφέρεια, ενώ με βάση τη νομοθεσία, τα έσοδα θα συμβάλουν στο να ορθοποδήσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και στη συνέχεια απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί κινδύνων από σεισμό.

«Παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στις  γεωφυσικές έρευνες και την παραγωγή και τη σεισμικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, ίσως το πιο σεισμογενές στον κόσμο, γύρω από αυτό υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγικά κοιτάσματα και  σε κανένα δεν έχει συμβεί το παραμικρό», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κάνουν γεωφυσικές έρευνες από το 1976. «Έχουμε κάνει 19 γεωτρήσεις, χιλιάδες χλμ ερευνών και δεν έχουμε αφήσει το παραμικρό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Οικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων δεν επηρέαζει αρνητικά άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά αντίθετα μειώνει την ανεργία και συμβάλλει στην οικονομική άνθηση.

«Έχει αποδειχθεί από ευρωπαϊκά παραδείγματα για τον τουρισμό ότι μπορεί παράλληλα να προχωρήσει η ανάπτυξη υδρογονανθράκων, όπως μπορεί να προχωρήσει με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων -είμαστε σε θέση να τα πάρουμε- χωρίς να επηρεάσει άλλον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Με ένα μεσαίο κοίτασμα έχουμε άμεσα 300 θέσεις εργασίας στην παραγωγή και άλλες 1000 οικογένειες θα βρουν δουλειά στην ευρύτερη περιοχή σε επαγγέλματα σχετιζόμενα με την επένδυση, όπως εργαστήρια, μηχανουργεία κλπ»

Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι η παραγωγή υδρογονανθράκων ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας,μ καθότι μειώνει την εξάρτησή της από άλλα κράτη.

«είναι τεράστιο κέρδος και το βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να μην περνάνε μόνο αγωγοί αλλά να παράγουμε», είπε.

Σχετικά με τις απόψεις περί παρωχημένης πηγής ενέργειας, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στον χρονικό ορίζοντα που καθορίζει κάθε επενδυτική ενέργεια.

«Μα και εμείς ως ΕΛΠΕ επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ξέρουμε ότι προς τα εκεί είναι η κατεύθυνση. Αλλά θέλουμε αρκετά χρόνια ακόμα για να πούμε ότι μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες από τέτοιες πηγές. Το πετρέλαιο θα είναι για δεκαετίες πρωταρχικός παράγοντας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Είμαστε 40 χρόνια εδώ, δεν έχει κανένα ατύχημα στην περιοχή και δεν έχουμε δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην κοινωνία. Οι παραλίες της Ηλείας δεν θα πάθουν τίποτα!» , επισήμανε