Η αιολική ενέργεια παρείχε πέρυσι το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 12% το 2017, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Βιομηχανίας.
Η συνεχής αύξηση της δυναμικότητας και η χρήση ισχυρότερων ανεμογεννητριών συμβάλλουν στην αύξηση του μεριδίου του ανέμου στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Δανία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αιολικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό της πέρυσι με 41%, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (28%), την Πορτογαλία (24%) και τη Γερμανία (21%). Η Ελλάδα βρέθηκε στη δέκατη θέση, μαζί με την Ολλανδία και τη Λιθουανία, με 9%.
Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 49% του συνόλου της νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2018. Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα 189 γιγαβάτ δυναμικότητας αιολικής ενέργειας· 171 γιγαβάτ από χερσαία και 18 γιγαβάτ από υπεράκτια έργα.
Το 2018 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τη χρηματοδότηση νέας αιολικής ενέργειας. Περίπου 17 γιγαβάτ μελλοντικών έργων έφτασαν στην τελική απόφαση επένδυσης. Από αυτά, τα 13 γιγαβάτ ήταν για χερσαία έργα και τα 4,2 για υπεράκτια. Πρόκειται για 45% περισσότερα γιγαβάτ από το 2017, αλλά μόνο με 20% υψηλότερες επενδύσεις, δείχνοντας ότι το κόστος συνεχίζει να μειώνεται.
Στην Ελλάδα το 2018 εγκαταστάθηκαν 103 νέες ανεμογεννήτριες, αλλά με το χαμηλότερο μέσο όρο ισχύος μαζί με τη Λιθουανία, περίπου στα 2 μεγαβάτ, παρέχοντας συνολική ισχύ 207 μεγαβάτ. Ωστόσο, το κόστος των έργων ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις μαζί με την ηγέτιδα της βιομηχανίας, Δανία.
«Η αιολική ενέργεια παρέχει σήμερα το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., από 12% το προηγούμενο έτος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις επωφελούνται από την καθαρή και προσιτή ενέργεια που παράγει ο άνεμος. Αλλά κάτω από την επιφάνεια πολλά πράγματα δεν είναι σωστά. Το περασμένο έτος ήταν το χειρότερο έτος για τις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας από το 2011. Η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% στη Γερμανία και κατέρρευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επικεντρώνεται στην υπεράκτια αιοίκή ενέργεια.
Και 12 χώρες της Ε.Ε. δεν εγκατέστησαν πέρυσι ούτε μία ανεμογεννήτρια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Βιομηχανίας, Τζάιλς Ντίκσον.
«Οι επενδύσεις σε μελλοντική παραγωγική ικανότητα ήταν πολύ καλές πέρυσι χάρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Σουηδία - και κυρίως λόγω της επέκτασης των υπεράκτιων έργων. Αλλά οι προοπτικές για νέες επενδύσεις είναι αβέβαιες. Υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα στην έκδοση αδειών, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Και με την εξαίρεση της Λιθουανίας και παρά τις βελτιώσεις στην Πολωνία, υπάρχει έλλειψη φιλοδοξίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε.