Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Έρχεται η πρώτη ιδιωτική Εταιρία Διανομής Αερίου – Αίτηση στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας σε δύο περιοχές από την Edil Hellas

Χαρακτηριστική της νέας εποχής στην αγορά φυσικού αερίου, και των δυνατοτήτων που δίνει το νέο πλαίσιο, φαίνεται ότι είναι η βορειοελλαδίτικη εταιρία Edil Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στα τεχνικά έργα και την παροχή συναφών υπηρεσιών και τώρα διεκδικεί να "πάει" συμπιεσμένο αέριο (CNG) σε δύο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δίκτυα πόλης.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τα τεχνικά έργα φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, στη συλλογή και διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στα συστήματα βιολογικού καθαρισμού και ΧΥΤΑ υπέβαλλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση αδειών διανομής αερίου σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε άδειες για τις περιοχές Δεσκάτης των Γρεβενών και Πολυκάστρου του Κιλκίς. Ταυτόχρονα όπως και οι ήδη δραστηριοποιούμενες στην επικράτεια ΕΔΑ αιτήθηκε και άδειες διαχείρισης δικτύου διανομής στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχει υποβάλλει η Edil Hellas,  το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Δεσκάτη και το Πολύκαστρο αποτελείται από:
1.  Σταθμό συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής (4 bar), θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου 1.800m3/h (CNG Station) στον οποίο το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα, και
2. Δίκτυο χαμηλής πίεσης 4 bar, το οποίο τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το σταθμό αποσυμπίεσης 200/4bar και διανέμει το αέριο σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η λύση που επιδιώκει να παράσχει η εταιρία στις περιοχές αυτές όπου δεν είναι διασυνδεδεμένες με δίκτυα διανομής είναι η παροχή φυσικού αερίου μέσω εικονικού αγωγού CNG.
Η Edil συνεργάζεται χρόνια με την ΕΠΑ ΘΕΣΣ στην κατασκευή κι επέκταση δικτύων της στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.
Η απόπειρα της εταιρίας να διεκδικήσει άδειες διανομής για περιοχές που βρίσκονται απομακρυσμένες από κεντρικά δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, δημιουργεί προφανώς νέα πεδία δράσης για μικρομεσαίες ιδιωτικές εταιρίες.