Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ην. Βασίλειο: Νέο ρεκόρ αιολικής ενέργειας τον Φεβρουάριο

Η αιολική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε νέο ρεκόρ αυτόν τον μήνα.











Σύμφωνα με τον εθνικό φορέα διαχείρισης του δικτύου, στις 11 Φεβρουαρίου η παραγωγή αιολικής ενέργειας έφτασε τα 15,32 γιγαβάτ μεταξύ 12.15 και 1.45 μ.μ.. Κατά τη διάρκεια των 90 αυτών λεπτών, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 36% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018, όταν η αιολική ενέργεια παρήγαγε 15,05 γιγαβάτ. Πριν από μια δεκαετία, φαινόταν απίθανο ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα παρείχε περισσότερο από το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, αυτό συνέβη στη διάρκεια μιας από τις πιο κρύες περιόδους του έτους.

Τα τελευταία χρόνια, το ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου μετατοπίζεται ταχέως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην ξηρά και στην ανοικτή θάλασσα είναι η κορυφαία πηγή.

«Σε μια από τις πιο κρύες εποχές του χρόνου, όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο, ο άνεμος παράγει πάνω από το ένα τρίτο των βρετανικών αναγκών σε ενέργεια, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ καθαρής ενέργειας.

Αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη για το πώς η ενεργειακή μας σύνθεση μετατοπίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια να πρωτοπορούν», δήλωσε η Έμμα Πίντσμπεκ, εκτελεστική διευθύντρια της RenewableUK, όπως ονομάζεται σήμερα ο Βρετανικός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας.

«Αυτή η μετάβαση θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί. Επί του παρόντος ολοκληρώνουμε μια συμφωνία στον τομέα, μετά την οποία μόνο η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παράγει τουλάχιστον το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειάς μας μέχρι το 2030.

Αυτό θα εξασφαλίσει 48 δισεκατομμύρια λίρες νέων επενδύσεων και θα υποστηρίξει 27.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», πρόσθεσε. «

Ο άνεμος είναι ήδη η φθηνότερη πηγή νέας ισχύος στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και στην μείωση του κόστους για τον καταναλωτή».