Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Αντέδρασαν από τα χαμηλά Motor Oil και Μυτιληναίος - Γιατί οι ενεργειακές μετοχές θα παραμείνουν στο προσκήνιο

Η αντίδραση της μετοχής του Μυτιληναίου μετά την παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές από τα 6,5 ευρώ σε επίπεδα υψηλότερα των 7,5 αλλά και η σταθεροποίηση της Motor Oil μετά την υποτιμητική κερδοσκοπία που αναπτύχθηκε κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Alpha και της IBG δείχνουν ότι ο ευρύτερος κλάδος ξεπερνά τα αρνητικά σοκ καθώς βασίζεται σε ισχυρά fundamentals.





Παράλληλα η καλή πορεία της TEΡΝΑ Ενεργειακής που αναδεικνύεται στην μετοχή της χρονιά με απόδοση 40% για μια εταιρία που προέρχεται αποκλειστικά από τον τομέα των ανανεώσιμων αποδεικνύει ότι η αγορά αποτιμά την κερδοφορία και τις προοπτικές του κλάδου.
Η σημαντική πορεία της ΤΕΡΝΑ δείχνει και τα περιθώρια για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και τον EΛΛΑΚΤΟΡΑ στο σύνολό του.
Την ίδια ώρα τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν μια χρυσή εφεδρεία καθώς με μια υψηλότατη κερδοφορία 900 εκατ ΕBITDA αλλά και εν εξελίξει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης διατηρούνται σαν μια από τις πρώτες επιλογές. Περιλαμβάνουν φυσικά και το σημαντικό option των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Η ελληνική οικονομία λόγω κα της γεωπολιτικής της θέσης αλλά και σειράς επενδύσεων που περιλαμβάνουν το FSRU Αλεξανδρούπολης και ο IGB μετατρέπεται σταδιακά σε μια οικονομία με επίκεντρο την ενέργεια.
Η ΔΕΗ δείχνει ότι ο πάτος είναι στα επίπεδα των 1,15 -1,20 ευρώ υπάρχει τεχνικά σημεία στήριξης ενώ είναι βέβαιο ότι η αποσαφήνιση του αποτελεσματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της.
Θα έλεγε κανείς ότι και ο ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά ελκυστικός με την συγκεκριμένη απόδοση ως διαχειριστής δικτύου αλλά και τις επενδύσεις που προχωρά, απλά θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ζήτημα τελικής χρηματοδότησης με την διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα της επιστολής της ΡΑΕ για ενδεχόμενη πιστοποίησή του εκ νέου.
Παράλληλα ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση εμφανίζεται ελκυστικός καθώς έδειξε σημαντικές στηρίξεις στο επίπεδο των 2,5 ευρώ, ενώ θα πρέπει να επισημάνει κανείς την μεγάλη προοπτική της Cenergy η οποία και έχει εγγράψει σημαντικές αναλήψεις έργων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων ενώ θα είναι και από τους βασικούς ωφελημένους σε σειρά πολύ μεγάλων έργων υποθαλασσίων διασυνδέσεων
Μυτιληναίος : Το στόρυ ενισχύεται

Αναλυτικά στα παρόντα επίπεδα και μετά τα όσα είπε ο πρόεδρος του Μυτιληναίου στους θεσμικούς επενδυτές οι συγκλίνουσες αναλύσεις  προσδιορίζουν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε P/E 5 σε σχέση με τα κέρδη του 2019 και σε μια σχέση EV/EBITDA oριακά προσεγγίζοντας τα 3,5, με σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο 20% και μερισματική απόδοση 5%
Το σημαντικότερο είναι ότι τα ρίσκα για τον όμιλο εκμηδενίζονται καθώς το 2019 η σχέση θα είναι στο 0,7-0,8 μεταξύ καθαρού χρέους και EBITDA.
 Kυρίως όμως η αγορά θα πρέπει να δει την μεγάλη άνοδο στον κύκλο εργασιών στα 2,2 δις το 2019 και στα 3 δις μέχρι το 2021. 
Επίσης το γεγονός ότι ο όμιλος μπαίνει δυναμικά στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ηλιακών πάρκων με βάση την ΜΕΤΑ EGN αλλά και της αποθήκευσης θα τον φέρει σε νέες σημαντικές υπεραξίες από ανερχόμενους κλάδους.

Τέρνα: Ο πρωταθλητής του 2018

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κεφαλαιοποίηση στα 700 εκατ ευρώ και στόχο για 30% υψηλότερη από την Eurobank δημοσιοποίησε αποτελέσματα με βάση το P/E δεν δείχνει φθηνή, η αγορά όμως παίζει το μεγάλο growth και τον στόχο των 2000MW
To 9μηνο έδειξε ότι στα 25,9  εκατ. ευρώ, έναντι 19 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αυξημένα κατά 36,3%,  κυρίως λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος  ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη. 
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ, έναντι 106,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, αυξημένη κατά 12,4%. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ έναντι 70,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,2%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, αυξημένα κατά 44,6%.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται σήμερα σε 986 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 561 MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α Ευρώπη. 
Ταυτόχρονα, κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή 301 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόσφατα ξεκίνησε και η κατασκευή του τρίτου αιολικού πάρκου της εταιρείας στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 158 MW.
Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.286 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ο υποτιμημένος γίγαντας

H ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι επίσης η κεφαλαιοποίηση που σταδιακά επανέρχεται στο focus των επενδυτών καθώς στα τρέχοντα επίπεδα με κεφαλαιοποίηση στα 670 εκατ ευρώ δεν μπορεί κανείς να πει ότι απεικονίζει την αξία ενός ομίλου που διαθέτει τους δύο βραχίονες της Cenergy και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Η Cenergy Holdings έχει ξεπεράσει σε ανεκτέλεστο τα 600 εκατ ευρώ, με κεφαλαιοποίηση στα 215 εκατ ευρώ.
Η μετοχή με χαμηλό – υψηλό μήνα 1,0680- 1,1420 και κλείσιμο την Παρασκευή 31/11 στα 1,1320 ευρώ
Tην ίδια ώρα η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνολική πορεία του Ομίλου, έχει δημοσιοποιήσει ένα ανοδικό 9μηνο όπου τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν μεν από τη μείωση στα κέρδη μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 16 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2018, έναντι 28,4 εκατ. ευρώ του εννεάμηνου του 2017.
Ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 124,6 εκατ. ευρώ (9Μ 2017: 129,5 εκατ. ευρώ), τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-EBITDA), που απομονώνουν την επίδραση των τιμών των μετάλλων και εκφράζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor, αυξήθηκαν κατά 7,4% σε 108,6 εκατ. ευρώ (9M 2017: 101,1 εκατ. ευρώ).
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 52,9 εκατ. ευρώ.
Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 10,3% για το εννεάμηνο του 2018 ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2018, αύξηση κατά 14,8% από 37,8 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει κεφαλαιοποίηση 461 εκατ ευρώ
Αν λάβουμε υπόψη για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ την ανοδική κίνηση της κερδοφορίας του κύκλου εργασιών στο 6μηνο κατά 19% στα 2,186 δις με EBITDA 169 εκατ και αύξηση καθαρού αποτελέσματος κατά 35% στα 40 εκατ, γίνεται αντιληπτό ότι η πορεία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ καθρεπτίζει για το σύνολο του 9μηνου την ΒΙΟΧΑΛΚΟ. 
Το ζήτημα του δανεισμού που εμφανίζεται αυξημένο στα 1,599 δις σε καθαρό επίπεδο έναντι 1,528  εκτιμάται από τον όμιλο ότι αποτελεί απλά ένα αποτέλεσμα επεκτατικής πολιτικής που ελέγχεται.
Εξάλλου όπως είχε ανακοινωθεί κατά το 6μηνο ο Όμιλος σπεύδει να μετατρέψει μεγαλύτερο μέρος από το 41% του δανεισμού του σε μακροπρόθεσμο. 
Σημειώνεται ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο αυξημένος στα 2,186 δις (+19%) με συνολικά assets στα 4,067 δις από 3,684 και ταμειακά διαθέσιμα στα 198,35 εκατ ευρώ από 168,2 εκατ.
Η μετοχή σε στενή διακύμανση 2,60-2,46 σε επίπεδο εβδομάδας και 2,720-2,46 σε επίπεδο μήνα.

Η τεχνική εικόνα σύμφωνα με την FAST FINANCE 

Eβδομάδα με κέρδη λίγο κάτω από το 5% με το rebalancing να κλείνει στα υψηλά γεγονός που δείχνει ότι οι αγοραστές περίμεναν υπομονετικά το τελευταίο διάστημα μέχρι το τέλος τουΜία κατοχύρωση και του 636 θα μας φέρει αντιμέτωπους με το εβδομαδιαίο 650
Φαίνεται πως η αγορά έχει πιθανότητες να έχει ξεκινήσει μία χρονική αλλά και σε τιμές αντίδραση. 
Το 608 είναι πλέον σημαντική στήριξη ενώ σε μεγάλη εικόνα το 680-700 είναι μεσοπρόθεσμη αντίσταση


Αναλυτικά τι έπεται

Εβδομάδα με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 5% για ΓΔ και FTSE25 ενώ και ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με σημαντικά κέρδη λίγο κάτω από το 10% παρόλη την προσφορά της Παρασκευής στο κλείσιμο λόγω rebalancing. Αυτό δείχνει ότι οι αγοραστές περίμεναν μέχρι και την τελευταία μέρα την προσφορά η οποία και απορροφήθηκε εύκολα σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες. 
Η EUROBANK λόγω και του deal έκανε την διαφορά σε τιμές μιας και πλέον τα ποσοστά έχουν την σημασία τους με το Fairfax να έχει φτάσει το 33%. 
Η εντολή αγοράς στο κλείσιμο ήταν market κάτι που δείχνει ότι δεν θέλησε καν να αφήσει μεγάλους αγοραστές να πάρουν μετοχές. 
Η ΑΛΦΑ από την άλλη ουσιαστικά περίμενε την λήξη του συναγερμού στον τραπεζικό με ένα γράφημα που ουσιαστικά συσσώρευε στην ζώνη του 120 όλο το προηγούμενο διάστημα. Εθνική και Πειραιώς έχουν βρεθεί στο 1/6 της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου και δείχνουν την αδυναμία τους σε σχέση με τις άλλες δύο. 
Από την άλλη ο κλάδος περιμένει μία πιο αξιόπιστη λύση για τα θέματα του που αναγκαστικά θα βρεθεί την χρονιά που έρχεται.
Σήμερα 3/12 έχουμε και τις ανακοινώσεις του EUROGROUP που έχουν την σημασία τους ενώ πλέον έχουμε μπει στο τελευταίο μήνα του χρόνου που αρκετά funds ειδικά στο εσωτερικό κλείνουν βιβλία θυμίζοντας ότι η αγορά χάνει πάνω από  το 1/5 της αξίας της από αρχές έτους. 
Την Τρίτη 4/12 έχουμε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να δώσει ένα τόνο ανάλογα με το νούμερο αν και νομίζουμε ότι η αγορά αργά ή γρήγορα θα μπει σε προεκλογική διάθεση με την ανάλογη προεξόφληση. 
Οι αποδόσεις και οι προοπτικές

Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -21,45% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες -20,45%, ο ΔΤΡ με απώλειες -46,54 % ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -20,03% από αρχές έτους. 
Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -10,32 % υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ κατά 11,13%. 
ΚΡΙ ΚΡΙ και ΚΟΥΕΣ συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές με 46% και 40% αντίστοιχα ενώ στην Τρίτη θέση πλέον βρίσκεται ο Σαράντης με 11%  και ακολουθεί η ΜΟΗ με κέρδη της τάξεως του 8%. 
Στο αντίποδα η ΙΝΛΟΤ και η ΔΕΗ με 57% και 32% ενώ η ΑΛΦΑ ακολουθεί με 30% απώλειες. 
Η αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση.
Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία φάση αντίδρασης της αγοράς μετά από την πτώση των τελευταίων μηνών με το 650 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση και κύρια η ζώνη του 700. 
Κατοχύρωση του πρώτου σε εβδομάδα μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. 
Στο ημερήσιο ήδη έχουμε αγοραστικό σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στον τραπεζικό που είναι και ο καταλύτης χρειάζεται κατοχύρωση του 480 αν θέλει να κινηθεί προς τις 600  μονάδες. Το γεγονός του rebalancing ήταν πολύ πολύ σημαντικό μιας και ήταν αφορμή για τους short στον κλάδο να κλείσουν θέσεις και να σταματήσουν την πίεση του τελευταίου μεγάλου διαστήματος
Το πιο πιθανό είναι ο τραπεζικός να πάρει σημαντικές ανάσες και να ανακτήσει πίσω σημαντικό κομμάτι των απωλειών του μιας και για το τρέχουν έτος έχει χάσει την μισή του αξία δίνοντας και την αντίστοιχη ρευστότητα στην υπόλοιπη αγορά. Οψόμεθα για την συνέχεια…

www.worldenergynews.gr