Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Νέο αίμα στο διαγωνισμό των ΕΛΠΕ, την αμερικανική Carlyle φέρνει η Glencore, την αλγερινή Sonatrach η Vitol

Δύο ζευγάρια, το αμερικανο-ελβετικό της Carlyle- Glencore, και το ολλανδο-αλγερινό της Vitol- Sonatrach, θα κονταροχτυπηθούν όπως όλα δείχνουν για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ.




Δίχως να έχουν ακόμη επισήμως ανακοινωθεί, εντούτοις τα ζευγάρια του «τελικού» πρέπει να θεωρούνται κλειδωμένα, όπως μεταφέρουν στο «Energypress», πηγές με γνώση των προφορικών δεσμεύσεων που έχουν πάρει, εκ μέρους όλων των παραπάνω παικτών.
Σε αυτή τη φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός, με το «νέο αίμα» να δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρότερη πλειοδοσία στα τιμήματα όταν κάπου μέσα στον Ιανουάριο θα έρθει η ώρα, και τους πωλητές να αναμένουν τα σχόλια των μνηστήρων σχετικά με τα συμβατικά κείμενα.
«Κλειδωμένη» θεωρείται και η απόφαση του Δημοσίου να συμμετάσχει με 51% στην εταιρεία holding των υδρογοναθράκων, γνωστή ως «ΕΛΠΕ Upstream». Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος αγοραστής του ομίλου θα κατέχει το 49% της holding, γεγονός στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν τόσο οι παρόντες μέτοχοι, κυρίως όμως οι υποψήφιοι μνηστήρες.
Στην έτοιμη εδώ και καιρό αυτή holding, έχουν ήδη μεταφερθεί υπό μορφή ξεχωριστών εταιρειών, όλες οι τωρινές παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανά περιοχή, των ΕΛΠΕ. Δηλαδή σε Αρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), σε Κυπαρισσιακό (ΕΛΠΕ 100%), σε Πατραϊκό (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο οικόπεδο 2 του Ιονίου (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), και στη Κρήτη (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%).
Στη νέα αυτή εταιρεία, ναι μεν το Δημόσιο θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μέτοχος μειοψηφίας, θα έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τις επενδυτικές επιλογές της, προφανώς αποκτώντας δυνατότητα βέτο.
Δίχως κάποιο ισχυρό λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρείας holding, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι αυριανοί αγοραστές των ΕΛΠΕ, να κληθούν όταν θα έρθει η στιγμή, να βάλουν το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ακόμη και προκαταρκτικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι επενδυτές είχαν ζητήσει η συμφωνία να είναι εξαρχής καθαρή, ώστε να μην τους ζητηθεί εκ των υστέρων, και ενώ το Δημόσιο θα έχει αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στη holding, να συνεισφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν, χρήματα.
Αν και στην αρχική συμφωνία μετόχων μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) ορίζονταν ότι το μερίδιο του πρώτου στη holdingθα ήταν της τάξης του 25%, στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την αύξηση της συμμετοχής του στο πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 51%. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει μια μικρή «αναστάτωση» στους υποψήφιους επενδυτές.
Σε επίπεδο των ενδιαφερομένων, τουλάχιστον το όνομα της αμερικανικής Carlyle, είχε ακουστεί και στην αρχική φάση του διαγωνισμού.Εκτός της αμερικανικής εταιρείας, είχαν ακουστεί και άλλα γνωστά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως της ιταλικής ENI. Τότε το ενδιαφέρον δεν είχε κλειδώσει, και μάλιστα ο αμερικανικός όμιλος παρ’ ότι είχε δηλώσει ότι θα προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, τελικά δεν το έκανε.
ΠΗΓΗ : energypress