Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΟΠΕΚ: Προς συμφωνία για περικοπή παραγωγής – Φόβοι για νέες ρωγμές στο καρτέλ

Tο Ιράν και το Κατάρ συζήτησαν το μειωμένο μερίδιο των μελών του ΟΠΕΚ. Τους όρους περικοπής της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ τα οποία συνεδριάζουν την Πέμπτη στη Βιέννη ενώ θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με τη Ρωσία.






Στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην τιμή ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν δείχνουν διατεθειμένα όπως φαίνεται να ακολουθήσουν τη «συμβουλή» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επανειλημμένως διαμηνύει μέσω των κοινωνικών δικτύων και επίσημων δηλώσεων ότι οι τιμές πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου η αγορά πετρελαίου σημειώνει τη χειρότερη απόκλιση τιμών από την οικονομική κρίση του 2008. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση περίπου κατά 30% τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνοντας την πίεση στους προϋπολογισμούς των χωρών εξάγουν πετρέλαιο. Η παραγωγή αργού από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχει αυξηθεί κατά 4,1% από τα μέσα του 2018, στα 33,31 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή αργού από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου – τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – έχει αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα τέλη του 2017, στα 56,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Shana, μεταδίδοντας τις πρώτες πληροφορίες από την εξέλιξη της συνάντησης, αναφέρει ότι το Ιράν και το Κατάρ συζήτησαν το μειωμένο μερίδιο των μελών του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου και την αυξανόμενη συμμετοχή άλλων χωρών στις αποφάσεις του καρτέλ.

Πάντως την Παρασκευή, ο Οργανισμός θα συνεχίσει τις συνομιλίες με εταίρους εκτός ΟΠΕΚ ενώ οι αγορές αγορές αναμένουν ότι το καρτέλ θα ανακοινώσει απότομες μειώσεις της παραγωγής από τον Ιανουάριο. Φόβοι για νέους «αποστάτες» μετά από την αποχώρηση του Κατάρ Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση του Κατάρ να αποσυρθεί από το καρτέλ και να επικεντρωθεί στο φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει την αρχή για νέες αποστασίες.

Ο Michael Cohen, επικεφαλής της έρευνας στις αγορές ενέργειας στην τράπεζα Barclays, δήλωσε στο CNBC ότι το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να είναι το επόμενο μέλος που θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ. «Νομίζω ότι από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ εκείνη που ξεχωρίζει τους τελευταίους έξι έως οκτώ μήνες είναι το Ιράκ», ανέφερε. «Το Ιράκ έχει απομακρυνθεί από τον στόχο του αρκετές φορές ... οπότε αν οι περιορισμοί στην παραγωγή είναι πολύ αυστηροί, το Ιράκ θα μπορούσε να αισθανθεί ότι είναι προς το συμφέρον του να μην είναι πλέον μέλος του οργανισμού», συμπληρώνει.