Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά

Το κόστος, ύψους 570 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ Την πιλοτική εφαρμογή της επιδότησης καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.





Όπως ανέφερε, το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ευρώ έως και το 2021. Υπενθυμίζεται πως η προοπτική επιδότησης της τιμής των καυσίμων στα νησιά, μέσω του μέτρου του «μεταφορικού ισοδύναμου», είχε αποσοβήσει το περασμένο καλοκαίρι την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, την οποία είχε εισηγηθεί η ΡΑΕ. Τότε, όπως είχε διαρρεύσει από τα συναρμόδια υπουργεία, η λύση αυτή είχε προκριθεί ως πιο μακροχρόνια λύση, που δεν επέφερε τυχόν «παρενέργειες» όπως την τεχνηέντως άνοδο των τιμών που ενδεχομένως θα προκαλούσε το πλαφόν.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο «μεταφορικό ισοδύναμο», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου «τρέχει» ήδη σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη καθώς, από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια. Επίσης, επισήμανε ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρισθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη στο μέτρο, 150.620 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει. Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr