Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Από ψιλό κόσκινο περνούν οι φάκελοι για τα ΕΛΠΕ- Τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου η short list

Την πεποίθηση ότι χρειάζεται ενδελεχής και χρονοβόρος ελεγχος των φακέλων των πέντε δυνητικών μνηστήρων για τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να αποφασισθεί ποιοί εξ αυτών πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στη δεύτερη φάση εκφράζουν, κύκλοι με γνώση των διεργασιών.




Και δεν αποκλείουν να ακολουθηθεί μια εξίσου σχολαστική διαδικασία, παρόμοια με εκείνη της περίπτωσης του ΔΕΣΦΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση η ανακοίνωση των ονομάτων που περνούν στην επόμενη φάση μπορεί να πάρει και μερικές εβδομάδες, και να φτάσουμε ως τα τέλη Ιουνίου, γεγονός πάντως που καθιστά εφικτό η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών να ορισθεί για τα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ξεψαχνίζουν τους φακέλους, και σκοπεύουν να ζητήσουν μια σειρα εξιδεικεύσεων και διευκρινήσεων ειδικά στις περιπτώσεις της ιρακινής Alrai Group Holdings Limited, του σχήματος της Carbon Asset Management (επενδυτικού βραχίονα της Al Shaheen) με την Alshaheen από το Κατάρ, και της Gupta Family Group Alliance (βρετανικής ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική).
Πιο σαφή είναι τα πράγματα στη περίπτωση των δύο traders πετρελαίου, δηλαδή της ελβετικής Glencore Energy UK LTD και της ολλανδικής Vitol Holding B.V.
Ο ενδελεχής έλεγχος των φακέλων είναι προφανώς επιβεβλημένος. "Εκείνο που έχει σημασία είναι ο στόχος του σχήματος που θα διεκδικήσει τα ΕΛΠΕ να είναι η διατήρηση του παραγωγικού τους χαρακτήρα", όπως λέει με νόημα άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Χθες, η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 2,26 δισ ευρώ, που σημαίνει ότι το 50,1% του μετοχικού τους κεφαλαίου, συν το μάνατζμεντ, θα μπορούσαν να αποτιμηθούν στα 1,1 - 1,2 δισ ευρώ.
Το ερώτημα είναι ποιοί από τους πέντε μνηστήρες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τέτοια ποσά για την απόκτησή τους. Η απάντηση είναι, το πολύ δύο-τρεις. Ομως όσο λιγότερες εταιρείες κονταριχτυπηθούν στη τελική φάση του διαγωνισμού, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες για πλειοδοσία, και άρα για μεγάλα τιμήματα.
Ενα άλλο ζητούμενο αφορά στη τελική φάση του διαγωνισμού. Εάν στην β’ φάση περάσουν πάνω από δύο παίκτες, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί πρώτα ένας γύρος υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αφού αυτό συμβεί, να ακολουθήσει ένας δεύτερος τελικός γύρος κατάθεσης δεσμευτικών.
Στη περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, είχαν κατατεθεί απευθείας δεσμευτικές προσφορές. Με τη διαφορά ότι τότε οι διεκδιηκητές ήταν μόνο δύο, όπως σημειώνουν στελέχη που παρακολουθούν στενά την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.
ΠΗΓΗ : energypress