Υπερκοίτασμα τρεις φορές μεγαλύτερο από το ήδη τεράστιο κοίτασμα «Ζορ» ανακάλυψε η ΕΝΙ όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου, Osama Kamal.
Ο πρώην υπουργός κατά την διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης είπε πως η ΕΝΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για ανακάλυψη ενός τρεις φορές μεγαλύτερου κοιτάσματος από το υπερμεγέθες «Ζορ».
Βάσει της ιστοσελίδας albawaba, ο πρώην υπουργός πετρελαίου δήλωσε ότι η ιταλική εταιρεία πρόκειται να αποκαλύψει μια άλλη ανακάλυψη «τέρας», καθώς τα αποθέματα του τεμαχίου Noor αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τρεις φορές δήλαδή τα αποθέματα του Ζορ.
Την είδηση την επιβεβαιώνουν και πηγές της κυβέρνησης της Αιγύπτου
Ο ίδιος είπε ότι «Αν θυμάστε πριν από δύο μήνες, είπαμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη είδηση θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο και τον υπουργό πετρελαίου μέσα σε λίγες μέρες».
Εξάλλου, ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla δήλωσε ότι η χώρα ενδέχεται να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τέταρτο τρίμηνο. «Οι εξαγωγές πετρελαίου εκ του Ζορ, καθώς και η παραγωγή άλλων πετρελαϊκών πεδίων θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο El-Molla.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές. Νομίζω αυτό ήταν. Η τοπική παραγωγή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας», κατέληξε ο κ. Molla.
Εκπρόσωπος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού EΝΙ αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό της συγκεκριμένης αναφορά του πρώην υπουργού, όταν το Arab News επικοινώνησε μαζί του.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται παράλληλα πως η Αίγυπτος, αναμένει να προσελκύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος στις ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.
Εκ παραλλήλου, η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναστείλει τις κρατικές επιδοτήσεις για πετρέλαιο έως το 2019, στο πλαίσιο ενός σχεδίου οικονομικής μεταρρύθμισης.
Φυσικά οι εξελίξεις είναι κοσμογονικές. Η ΑΟΖ της Αιγύπτου είναι μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα καθώς είναι άμεσα συνορεύουσα με την ελληνική ΑΟΖ.
Τα κοιτάσματα αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούν συνέχεια κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και συγκεκριμένα νοτίως της Κρήτης στην περιβόητη «Λεκάνη του Ηροδότου».