Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού ανέδειξε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε ημερίδα που έγινε σήμερα στο ΥΠΕΝ με θέμα “Στόχοι και προτάσεις για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό”.
Υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τους στόχους ΑΠΕ, επεσήμανε ότι κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου αυτό να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρίν από τα Χριστούγεννα.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός ξεχώρισε το κομμάτι της αυτοπαραγωγής και το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας ως δύο σημαντικούς στόχους που τίθενται προς επίτευξην στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό σχεδιασμό.
Ως συνέχεια άλλων παρεμβάσεων, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διασύνδεσης των νησιών όπου στόχος είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθούν φιλόδοξα σχέδια και να επιταχυνθούν πρωτοβουλίες που αφορούν τα “έξυπνα” και τα “ενεργειακά” νησιά.
Για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε, επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως βήματα πρέπει να μετρηθούν στο θεσμικό κομμάτι όπου απαιτείται να διαμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που να δώσει ώθηση στα παραπάνω και σε επενδύσεις.
Δείτε περισσότερα στοιχεία από την παρέμβαση του Υπουργού στην ανακοίνωση του υπουργείου που ακολουθεί:
Ομιλία ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στην ημερίδα για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό
Για την πρόοδο των εργασιών του πρόσφατου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Στόχοι και προτάσεις για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό».
Ο Υπουργός επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι της ΕΕ με ορίζοντα το 2030 σε σχέση με το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή απόδοση, που είναι δεσμευτικοί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα μας θα πρέπει να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου αυτό να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τα Χριστούγεννα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών διαφάνηκε η πρόθεση για αυξημένο στόχο, στο 32%, τόσο για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για «εξαιρετικά υψηλούς στόχους για τη χώρα μας, καθώς το 32% σε ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση σημαίνει ότι πάνω από το 50% στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στον οποίο η χώρα μας είναι πολύ πίσω περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για μεταφορές, κτήρια, βιομηχανία, τουρισμό κ.ά.».
Επίσης, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις θέσεις που υποστήριξε η χώρα μας και αφορούν ακόμη δύο σημαντικούς στόχους:
- Την αυτοπαραγωγή, που αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενίσχυσης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που υιοθέτησε ένα καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες και, στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση εξαίρεσης από χρεώσεις της κατανάλωσης ενέργειας από μικρούς αυτοπαραγωγούς κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
- Την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με ευρύ φάσμα μέτρων που θα προστατεύουν τους εισοδηματικά ευάλωτους καταναλωτές. Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει πολλά εργαλεία και η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες του Νότου, ζητούν να υπάρξει ειδική μέριμνα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδική μνεία, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών στα νησιά δεδομένου ότι στην ΕΕ υπάρχουν δύο νησιωτικά εθνικά κράτη, η Μάλτα και η Κύπρος για τα οποία θα υπάρξει μια ιδιαίτερη μέριμνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν αποφάσεις και για τις χώρες που έχουν πολλά νησιά, με κορυφαία την Ελλάδα, ώστε να υλοποιηθούν φιλόδοξα σχέδια και να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες που αφορούν τα «έξυπνα» και τα «ενεργειακά» νησιά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει από την πλευρά της προχωρήσει στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου ώστε να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένας μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, αναφέροντας ενδεικτικά:
- το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών (διαγωνισμών). Στρατηγικής σημασίας αποτελεί, επίσης, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας Δικαίου.
- τις θεσμικές αλλαγές που περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και τη διαμόρφωση ενός καθαρού τοπίου στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το target model το οποίο εναρμονίζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από λίγο καιρό το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα το 2019.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, κλπ.) διατηρώντας τη βασική θέση της κυβέρνησης οι υποδομές να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και το εμπορικό κομμάτι, με συμμετοχή του δημοσίου, να ενταχθεί στους κανόνες της αγοράς μέσα σ΄ ένα καθαρό θεσμικό πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ», για το οποίο εξασφαλίστηκαν πόροι 1 δισ. ευρώ και οι ωφελούμενοι πανελλαδικά έφθασαν τους 55.000. Επιπλέον 25.000 καλύφθηκαν ενδιάμεσα, με αποτέλεσμα συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περίπου 80.000 νοικοκυριά. Παράλληλα, προχωράει η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων με 2 δισ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επίσης, σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται στον τομέα των μεταφορών για τον οποίο, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο στόχος του 14% είναι ρεαλιστικός. Σε κάθε περίπτωση, πολλές χώρες είναι αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με κάτι λιγότερο από 1,5%.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «το τοπίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία είναι ξεκάθαρο. Δεν έχει άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αναμένονται, ενώ έχει κλείσει η ενότητα των αποκρατικοποιήσεων. Άρα, έχουμε μια βάση και μια αφετηρία πάνω στην οποία ξέρουμε που βρισκόμαστε ώστε να προχωρήσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός».