Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Προίκα για τον νέο επενδυτή των ΕΛΠΕ η κάλυψη ως το 2020 των δανειακών τους αναγκών - γύρω στο 3,5% το επιτόκιο

Σαν κίνηση που προσδίδει περαιτέρω αξία στα υπό πώληση ΕΛΠΕ, λειτουργεί η κάλυψη των κεφαλαίων για τις λειτουργικές και επενδυτικές τους ανάγκες για την επόμενη διετία.



Στην ουσία, και παρ’ ότι η συμφωνία με τις τράπεζες ήταν δρομολογημένη εδώ και καιρό, εντούτοις το τάιμινγκ της ανακοίνωσης αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού των ΕΛΠΕ, και της σύναψη νέων δανείων, συνολικού ύφους 900 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί παρά να μη συνδεθεί με τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Δίχως να μπορεί να προεξοφλήσει κανείς, πως θα αποτιμηθεί από τους διεκδικητές των ΕΛΠΕ η συμφωνία του ελληνικού ομίλου με τις τράπεζες, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή αποτελεί "προίκα" για τον αυριανό αγοραστή του 50,1%. Και ως εκ τούτου, συντηρεί ψηλά ή και ανεβάζει τις προσδοκίες για ένα καλό τίμημα στον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" το επιτόκιο που εξασφάλισαν τα ΕΛΠΕ από τις τράπεζες, κινείται γύρω στο 3,5%. Αν και υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εντούτοις δείχνει πως αν εξέλιπε το "country risk" που κουβαλά κάθε εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ θα πετύχαιναν κόστος χρήματος της τάξης του 2%. Δείχνει επίσης γιατί επιβάλλεται η ένταξή τους σε ένα μεγαλύτερο διεθνοποιημένο όμιλο, προκειμένου ακριβώς να ανέβουν κατηγορία, και να εκμεταλλευθούν από καλύτερη οικονομική θέση τις ευκαιρίες που διανοίγονται στη ΝΑ Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμφωνία με τις τράπεζες που εξασφαλίζει κεφάλαια στα ΕΛΠΕ έως και το 2020, και συνεπάγεται όφελος τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, στέλνει σαφές μήνυμα προς τους δυνητικούς μνηστήρες ότι τα θέματα χρηματοδότησης είναι λυμένα για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σαν εξέλιξη θεωρείται θετική για την πορεία ενός διαγωνισμού, στην επόμενη φάση του οποίου, φαίνεται ότι θα περάσουν τα δύο εξαρχής αδιαφιλονίκητα φαβορί.
Καλό πάντως θα ήταν να περνούσαν τρείς στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ενισχυμένος ανταγωνισμός, πλειοδοσία στα τιμήματα, και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη συνεννόηση", όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.
Αν και δεν είναι ακόμη τελικό, εντούτοις συγκλίνουσες πληροφορίες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οι δύο γνωστοί παγκοσμίως traders, δηλαδή η ολλανδική Vitol, και η ελβετική Glencore, θα είναι και αυτοί που θα κονταροχτυπηθούν στην τελική φάση για την απόκτηση του 50,1% του πετρελαϊκού ομίλου, συν το μάνατζμεντ.
Δίχως οι σύμβουλοι του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ να έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις τους, πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι κανείς από τους υπόλοιπους τρεις φακέλους δεν πληροί τα κριτήρια για να περάσει στην επόμενη και οριστική φάση του διαγωνισμού.
Αν και προεξοφλημένο ότι η διεκδίκηση των ΕΛΠΕ θα εξελισσόταν σε ολλανδο-ελβετική μάχη, παρ' όλα αυτά, είναι κατανοητό ότι όσο λιγότερες εταιρείες διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη τελική φάση του διαγωνισμού, τόσο μικρότερες θα είναι και οι πιθανότητες για μεγάλα τιμήματα.
ΠΗΓΗ : ENERGYPRESS