Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Συναγερμό στις πετρελαϊκές της Αν. Μεσογείου προκάλεσε η φήμη για το αιγυπτιακό κοίτασμα Νουρ

Αίσθηση αλλά και μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον πετρελαϊκό κλάδο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η Eni έχει ανακαλύψει νέο τεράστιο κοίτασμα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο περιέχει τα τριπλάσια αποθέματα σε σχέση με το Ζορ.




Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι μετοχές των ισραηλινών πετρελαϊκών υποχώρησαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ στον απόηχο της ανεπιβεβαίωτης είδησης για το κοίτασμα Νουρ: Χθες το μεσημέρι, η μετοχή της Delek είχε πτώση 3,4%, της Delek Drilling 4,4%, της Isramco 3,6% και της Ratio Oil Exploration 4,7%.
Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσικό, καθώς οι εν λόγω εταιρείες ποντάρουν στην εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για το Νουρ, αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η αιγυπτιακή αγορά θα κατακλυστεί από εγχώριο αέριο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πιθανώς οι ξένες εταιρείες και από τη χρήση των δύο σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου στη Νταμιέτα και το Ιντκού.
Σε κάθε περίπτωση, οι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο αναμένουν την επιβεβαίωση από επίσημα χείλη και αναμένονται εξελίξεις εντός των επομένων ημερών.

ΠΗΓΗ : energypress