Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΤΑΙΠΕΔ: Τον Νοέμβριο η διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ Εμπορίας - O οδικός χάρτης για τα υπόλοιπα ενεργειακά assets

Έγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το εγκεκριμένο ήδη από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan/ADP), με αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών όπως και των υπολοίπων κρατικών στοιχείων που βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης. 


ΔΕΣΦΑ
Ειδικότερα, για τον ΔΕΣΦΑ, μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξίας Snam S.p.A, Enagas Inernacional S.L.U. Και Fluxys S.A ως προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ο εν λόγω φάκελος της συναλλαγής υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, πράγμα που εκκρεμεί ακόμη. Τα επόμενα βήματα της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η υπογραφή Σύμβασης Αγοροπωλησίας Μετοχών και Σύμβασης Μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Αρχές Ανταγωνισμού) και τέλος η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο, σύμφωνα με το ADP του ΤΑΙΠΕΔ. 
ΕΛΠΕ
Μια άλλη αποκρατικοποίηση – ορόσημο για τα ενεργειακά δεδομένα της χώρας είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της κορυφαίας εταιρείας διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα, όντας ταυτόχρονα σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιονατολικής Ενέργειας. 
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, βρίσκομαστε στην φάση προεπιλογής Υπουψήφιων Επενδυτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έναρξη της β΄ Φάσης του Διαγωνισμού (due diligence) και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. 
Να θυμίσουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με το έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holdings. 
ΔΕΗ
Όσον αφορά την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης. Να σημειώσουμε, επίσης ότι εν εξελίξει βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος εκκίνησε με την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στις 31.05.2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. 
ΔΕΠΑ
Το κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Shell, ανοίγει το δρόμο για να περάσουμε στα επόμενα στάδια της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, τα οποία είναι η μεταβίβαση μετοχών και οικονομικό κλείσιμο των συναλλαγών, η νομοθέτηση για εταιρικό μετασχηματισμό/διάσπαση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών). 
Τέλος, αναφορικά με την ΔΕΠΑ, το Νοέμβριο του 2018 προβλέπεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50% + 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Εμπορία. Σημειώνεται, επίσης, πως η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας. 
Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα
Το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στη πρώτη Υπόγεια Αποθήκη ΦΑ της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας. Προκαταρκτικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος 360 εκατ κυβικών μέτρων. 
Η μέθοδος αξιοποίησης που πρωθείται για το συγκεκριμένο έργο είναι παραχώρηση δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου αποθέματος ως ΥΑΦΑ. Δεν έχει ακόμη καταληχθεί η επιλογή των συμβούλων για την εν λόγω διαδικασία. 
Να συμπληρώσουμε επίσης ότι στις 23/11/2018 λήγει η ανανέωση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Energean Oil and Gas ΑΕ. Το συγκεκριμένο έργο έχει υπαχθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τα PCI. Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας διενεργείται προκαταρκτική αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης του έργου και της διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας. 
Σε επόμενη φάση πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης και της βιωσιμότητας του έργου καθώς επίσης και η αξιοποίηση της υποδομής, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ.