Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Από το 2020 και βλέπουμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών - Τι δείχνουν τα χρονοδιαγράμματα του ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, Καβάλα

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρεται όπως όλα δείχνουν η υπόθεση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομων, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, δίχως να αποκλείεται και η παραπομπή της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης στις ελληνικές καλένδες.


Σε αυτό το σενάριο οδηγούν τα χρονικά πλαίσια που περιγράφονται στο νέο στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, τον Νοέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης του 50,1% του εμπορικού σκέλους της ΔΕΠΑ, δηλαδή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, και μόνο όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, τότε μόνο θα πάρει μπροστά και η διαδικασία πώλησης του μειοψηφικού ποσοστού της άλλης θυγατρικής. Δηλαδή του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών (ή 49% αν πουλήσουν και τα ΕΛΠΕ το ποσοστό τους 35%), της έτερης εταιρείας που δημιουργείται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης.
Στην πράξη αυτή αλληλουχία κινήσεων μεταφράζεται στο εξής :Εστω ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προκηρύσσεται το Νοέμβριο του 2018, και τρέχει με διαδικασίες fast track, ακόμη και έτσι θα απαιτηθούν δύο τουλάχιστον μήνες από την εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να αξιολογηθούν οι φάκελοι, και να ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες για τη δεύτερη φάση (Ιανουάριος 2019).
Ενας με δύο μήνες θα χρειαστούν έως ότου έρθει η ημέρα υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Μάρτιος 2019), που σημαίνει ότι ακόμη και αν ανακηρυχτεί προτιμητέος επενδυτής (π.χ. Μάιο), η συμφωνία μεταβίβασης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο του 2019, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις εγχώριες και ευρωπαικές αρχές ανταγωνισμού, κ.ό.κ.
Τάιμινγκ που συμπίπτει με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο, να προκηρυχθεί τότε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, προφανώς και θα παγώσει, δηλαδή θα μετατεθεί για κάποια στιγμή προς τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020. Κι αυτό φυσικά, εφόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, δεν επαναδιαπραγματευθεί εξ αρχής τη συμφωνία με τους θεσμούς για τη ΔΕΠΑ.
Δίχως χρονοδιάγραμμα για 17% ΔΕΗ
Σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ, τομκείμενο του ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνει τη παραμικρή αναφορά σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πώληση του 17% της ΔEH. Απλώς επισημαίνεται ότι γίνεται «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης».
Κοινό μυστικό εδώ και καιρό είναι ότι αναζητείται μια ισοδύναμη λύση (σ.σ. το 17% δεν αναμένεται να αποφέρει παρά ελάχιστα έσοδα) και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς μεθαύριο εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σχετικό διαγωνισμό.
Ενώ πάντως κάποτε το ζήτημα του 17% της ΔΕΗ προκαλούσε έως και ενδοκυβερνητικές τριβές ανάμεσα στον τότε ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτη και τον επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, πλέον αυτό δεν απασχολεί κανένα. Εχει γίνει στους πάντες σαφές ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν εξυπηρετεί τίποτα στην ουσία, γι’ αυτό και έχει μετατεθεί για το 2019 και βλέπουμε.
"Η παραμονή του στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχει περισσότερο τη λογική μιας μόνιμης απειλής για τη κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπαναχωρήσει στο θέμα της ΔΕΗ και των μονάδων της, παρά την οποιαδήποτε ουσία", λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών στο "Energypress".
Τα οφέλη από κάθε άποψη θα είναι μηδαμινά. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αφού με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, το 17%, ισούνταν με 75 εκατ ευρώ, όσο και ευρύτερα.
Κατά τα λοιπά, το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan/ADP) που εγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ περιλαμβάνει τα εξής:
ΔΕΣΦΑ
Ειδικότερα, για τον ΔΕΣΦΑ, μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξίας Snam S.p.A, Enagas Inernacional S.L.U. Και Fluxys S.A ως προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ο εν λόγω φάκελος της συναλλαγής υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, πράγμα που εκκρεμεί ακόμη. Τα επόμενα βήματα της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η υπογραφή Σύμβασης Αγοροπωλησίας Μετοχών και Σύμβασης Μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Αρχές Ανταγωνισμού) και τέλος η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο, σύμφωνα με το ADP του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΛΠΕ
Μια άλλη αποκρατικοποίηση – ορόσημο για τα ενεργειακά δεδομένα της χώρας είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της κορυφαίας εταιρείας διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα, όντας ταυτόχρονα σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιονατολικής Ενέργειας.
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, βρίσκομαστε στην φάση προεπιλογής Υπουψήφιων Επενδυτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έναρξη της β΄ Φάσης του Διαγωνισμού (due diligence) και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Να θυμίσουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με το έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holdings.
Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα
Το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στη πρώτη Υπόγεια Αποθήκη ΦΑ της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας. Προκαταρκτικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος 360 εκατ κυβικών μέτρων.
Η μέθοδος αξιοποίησης που πρωθείται για το συγκεκριμένο έργο είναι παραχώρηση δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου αποθέματος ως ΥΑΦΑ. Δεν έχει ακόμη καταληχθεί η επιλογή των συμβούλων για την εν λόγω διαδικασία.
Να συμπληρώσουμε επίσης ότι στις 23/11/2018 λήγει η ανανέωση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Energean Oil and Gas ΑΕ. Το συγκεκριμένο έργο έχει υπαχθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τα PCI. Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας διενεργείται προκαταρκτική αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης του έργου και της διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας.
Σε επόμενη φάση πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης και της βιωσιμότητας του έργου καθώς επίσης και η αξιοποίηση της υποδομής, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΗΓΗ : energypress