Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Διεθνής διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον Κόλπο της Καβάλας

Στην πρόσληψη συμβούλων με στόχο τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον Κόλπο της Καβάλας προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ. 











Πρόκειται για ένα από τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, το οποίο παρ’ ότι έχει ενταχθεί στο δυναμικό του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την αξιοποίησή του. 

Πρόσφατα, κοινή μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος αξιοποίησης είναι ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη φυσική υποδομή. 

Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Καβάλας, στο Θρακικό Πέλαγος και η δυναμικότητά του αγγίζει τα 360 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αποθεματικού ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών σε αέριο σε περιόδους έλλειψης ή στενότητας προσφοράς και την εξισορρόπηση των τιμών, αλλά και της καλύτερης διαχείρισης ποσοτήτων και  τιμών, λόγω της εποχικότητας στην κατανάλωση του προϊόντος. 

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση προβλεπόταν η δημιουργία εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου που θα καλύπτει μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας σε περιόδους υψηλών τιμών έχοντας φυσικά υπόψιν το εξαντλημένο της Καβάλας.

Εξασφάλιση ομαλής τροφοδοσίας σε αέριο 

Εξάλλου το έργο είναι ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής. 

Θεωρείται μάλιστα ως ιδανική λύση για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB, ενώ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Η δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα αποτελεί πρόταση που έχει υποστηρίξει η Energean Oil & Gas, η οποία, μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil, έχουν και την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. 

Μάλιστα η σχετική άδεια ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 για ένα ακόμη χρόνο έως το Νοέμβριο του 2018. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη φυσικού αερίου, αναφέρεται σε χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβικών μέτρων