Tο μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί από το σημερινό 4% σε 20% το 2023, εκτίμησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για την εμπορία, τις τιμές, την ενεργειακή γεωπολιτική και την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο.
Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του IEA για το φυσικό αέριο, ο κ. Fatih Birol παρουσίασε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις προκλήσεις που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Birol, τα επόμενα πέντε χρόνια η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα, με μια θεματική αύξηση της προσφοράς εκ μέρους των ΗΠΑ και με μεγαλύτερη ζήτηση εκ μέρους της Κίνας, αλλά και του παγκόσμιου βιομηχανικού τομέα.
«Σε 5 χρόνια, θα έχουμε μια πολύ διαφορετική αγορά», δήλωσε ο Birol, προσθέτοντας ότι οι δύο βασικότεροι παράγοντες -οι ΗΠΑ ως κύριος εξαγωγέας και η Κίνα ως κύριος εισαγωγέας- εισέρχονται ακόμη πιο δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IEA, η ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% τα επόμενα πέντε χρόνια, ως συνέπεια των πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της μετάβασης από τον άνθρακα στο αέριο.
«Εξετάζοντας τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου θα προέρχεται από την Κίνα και αυτό κυρίως οφείλεται στις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης που εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα ‘Blue Skies’», δήλωσε ο κ. Birol.
Ο IEA εκτιμά η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 1,6% ετησίως κατά μέσο όρο, φθάνοντας λίγο πάνω από τα 4.100 δισ. κυβικά μέτρα το 2023, από 3.740 δισ. κυβικά μέτρα που ήταν το 2017.
Μεταξύ των τελικών καταναλωτών, η βιομηχανία θα εκτοπίσει τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και θα καταστεί ο παράγοντας που θα συμβάλλει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA.
Η μεταβολή αυτή θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, χάρη στην υψηλότερη χρήση φυσικού αερίου στις βιομηχανικές διεργασίες, αλλά και στην αξιοποίησή του ως πρώτης ύλης για χημικά και λιπάσματα, αναφέρει η έκθεση.
Ο κ. Birol υπογράμμισε αυτήν την αλλαγή, λέγοντας ότι η βιομηχανία έχει εκτοπίσει την ηλεκτροπαραγωγή.
«Μέχρι τώρα, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο διαμορφωνόταν κατά βάση από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, πλέον βλέπουμε ότι η ‘ατμομηχανή’ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης αερίου είναι ο βιομηχανικός τομέας».
Οι ΗΠΑ θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα
Σύμφωνα με την ανάλυση του IEA, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και το βιομηχανικό τομέα θα καλυφθεί από την ισχυρή προσφορά των ΗΠΑ, χάρη στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμερικανικής σχιστολιθικής παραγωγής.
Ο Οργανισμός αναμένει ότι στις ΗΠΑ θα αποδίδεται το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης της παραγωγής, δεδομένου ότι το 75% της αύξησης στην αγορά LNG τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να προέλθει από τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ αποδίδεται σήμερα το 45% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής αερίου.
Παρά τις θετικότατες προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου, ο επικεφαλής του IEA εκτιμά ότι οι εταιρείες αερίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με κρίσιμες προκλήσεις: τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.
«Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν σημαντικά, οι ανταγωνιστές του αερίου, κυρίως ο άνθρακας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι, ενδέχεται να απορροφήσουν το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή αγορά, ιδιαίτερα των αναδυόμενων οικονομιών», προειδοποίησε ο κ. Birol.
Ο επικεφαλής του IEA υπογράμμισε ότι η παγκόσμια παραγωγή αερίου προκαλεί την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 76 εκατ. τόνων μεθανίου ετησίως. «Ελπίζουμε ότι οι εταιρείες θα ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου δεν απαιτείται καμία νέα τεχνολογία», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τον πιθανό αντίκτυπο των εμπορικών διενέξεων στις εξαγωγές LNG, ο κ. Birol εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος.
«Η προσδοκία μου είναι ότι το εμπόριο LNG δεν πρέπει και δε θα επηρεαστεί από αυτές τις διαμάχες», ανέφερε.