Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Προβληματίζει αγορά και ενδιαφερόμενους επενδυτές η τροπολογία περί υποχρέωσης της ΔΕΠΑ για δημοπράτηση φυσικού αερίου

Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην αγορά η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πρόκειται να ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο για τα εφαρμοστικά μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2020, οποιαδήποτε εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου κατέχει ποσοστό άνω του 40% στην αγορά, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει μέσω δημοπρασιών στους ανταγωνιστές της, ποσότητες φυσικού αερίου που δεν θα υπερβαίνουν το 20% των ποσοτήτων που διέθεσε το προηγούμενο έτος στους επιλέξιμους πελάτες της.    

Η τροπολογία σε πρώτη ανάγνωση αφορά τη ΔΕΠΑ αφού ελέγχει το 75 - 80% της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από την Προμηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου.
Όμως η ΔΕΠΑ, σε εφαρμογή απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαθέτει ήδη μέσω δημοπρασιών ποσότητες φυσικού αερίου στους ανταγωνιστές της.
Έτσι το ερώτημα που προκύπτει κατ’ αρχήν είναι για ποιο λόγο θα πρέπει να νομοθετηθεί κάτι το οποίο προβλέπεται ήδη από απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία μάλιστα γίνεται απολύτως σεβαστή από τη ΔΕΠΑ; 
Είναι σαφές ότι μέσω της νομοθετικής ρύθμισης στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να θεσμοθετήσει την υποχρέωση του περίφημου Gas Release, δηλαδή της διάθεσης μέσω δημοπρασιών των επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου ώστε να μην δημιουργείται δεσπόζουσα θέση στην αγορά και για την ΔΕΠΑ Εμπορία.
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ Εμπορία είναι η μια από τις δυο εταιρίες που θα δημιουργηθούν από το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δυο τμήματα και η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 50,1% όπως έχει ήδη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

"Σκόπελοι" στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης

Με βάση αυτό το δεδομένο, η εταιρία που θα πωληθεί μέσω διαγωνισμού που όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Σταθάκης θα προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει μέσω δημοπρασιών στον ανταγωνισμό και μέχρι το τέλος του 2020 ποσότητες φυσικού αερίου αντίστοιχες με το 20% των ποσοτήτων που πούλησε σε επιλέγοντες πελάτες την προηγούμενη χρονιά.
Η ρύθμιση λοιπόν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά καθώς όπως λέγεται χαρακτηριστικά μέσω της τροπολογίας διαμορφώνονται οι συνθήκες δραστικής μείωσης της αξίας της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίας, ακόμη και αποτυχίας του διαγωνισμού.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στη Βουλή, οι υποχρεωτικές δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου θα καθορίζονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι τις 31/12/2020, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου.
Ωστόσο τα ερωτηματικά για το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη είναι σε γνώση των Θεσμών και επίσης για το εάν θα αποτελέσει «σκόπελο» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ παραμένουν.  
Σε ότι αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ο υπουργός ανέφερε ότι στο εμπορικό κομμάτι, στη «ΔΕΠΑ Εμπορία», που περιλαμβάνει, την αγορά της Αθήνας (αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Shell) και τα τέσσερα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου, το δημόσιο θα κρατήσει το 15%, παραχωρώντας το 50,1%.
Το άλλο  κομμάτι, δηλαδή η «ΔΕΠΑ Υποδομών» που θα περιλαμβάνει όλες οι διεθνείς συμμετοχές της ΔΕΠΑ, θα αποσχιστεί από την εταιρία και θα παραμείνει  κατά 65% υπό κρατικό έλεγχο.
Σήμερα το δημόσιο κατέχει στη ΔΕΠΑ το 65% ενώ το υπόλοιπο 35% ελέγχεται από τα ΕΛΠΕ.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι σε δεύτερο χρόνο, το μερίδιο του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα μπορούσε να μειωθεί κάτω του 65% παραμένοντας πάντα πλειοψηφικό.