Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Υδρογονάνθρακες: Η ExxonMobil Ξεκίνησε τις Τρισδιάστατες Έρευνες στην Κρήτη με Σκάφος της PGS

Στη φάση υλοποίησης προχωρά το πλέον φιλόδοξο project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». 

Ήδη σε θαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης πλέει ειδικό σεισμογραφικό της νορβηγικής PGS.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κολώνας, η κοινοπραξία προχωρά σε τρισδιάστατες (3D) έρευνες, ένα χρόνο ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι, μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές της χώρας άφηναν να εννοηθεί πως ενδεχομένως δεν θα απαιτηθούν τρισδιάστατες έρευνες και η κοινοπραξία θα πάει κατευθείαν σε δοκιμαστική γεώτρηση.

Το RAMPHORM HYPERION

Ήδη σε θαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης πλέει το ειδικό σεισμογραφικό της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS το RAMFORM HYPERION το οποίο εκτέλεσε τον Νοέμβριο του 2022 αντίστοιχες εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων στα θαλάσσια blocksτης HELLENiQ ENERGY «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός».

Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος της PGS θα αναπτύξει ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο και θα «σκανάρει» συγκεκριμένες γεωλογικές δομές του υπεδάφους κυρίως στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οι εργασίες, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Η θέση του RAMFORM HYPERION τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το MarineTraffic


Το RAMFORM HYPERION υποστηρίζεται από τα πλοία: «THOR MAGNI», «EDT NIOVI», «EDT ARGONAUT».

Η NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να δεσμεύσει συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για τις σεισμογραφικές έρευνες είναι:

«ZCZC QA77
211435 UTC FEV 24
STATHMOS IRAKLEIOY AR.MIN 146/24
MESOGEIOS THALASSA
NOTIODYTIKO KRITIKO PELAGOS
THALASSA KYTHIRON
SEISMIKES EREVNES KAI ANAPTYXI EXOPLISMOY
APO 22 FEV 24 MECHRI 31 MAR 24
THA PRAGMATOPOIITHOYN APO TO PLOIO
‘RAMFORM HYPERION’ YPOSTIRIZOMENO APO
TA PLOIA ‘THOR MAGNI’, ‘EDT NIOVI’, ‘EDT ARGONAUT’
STI PERIOCHI POY PERIKLEIETAI
APO TA STIGMATA:
35-35.00B 022-01.00A
34-35.00B 024-22.00A
34-04.00B 024-01.00A
34-17.72B 023-29.79A
34-06.00B 023-21.00A
34-11.00B 023-06.00A
34-34.91B 022-50.69A
35-06.00B 021-45.75A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 3.5 N.M. APO PLORI, PRYMNI,
DEXIA KAI ARISTERI PLEVRA
AKYROSI MINYMATOS TIN 312200 UTC MAR 24
NNNN»

Η ερευνητική γεώτρηση

Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών θα φέρει πιο κοντά την κοινοπραξία των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τη διενέργεια ή όχι της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.

Θα απαιτηθεί ένα επίσης χρονικό διάστημα για την αποκρυπτογράφηση των νέων δεδομένων. Δηλαδή, η επεξεργασία και η ερμηνεία τους προκειμένου οι ειδικοί των δύο εταιρειών να εισηγηθούν στις διοικήσεις οι οποίες και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι πιθανοί στόχοι κρύβουν ή όχι αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αν όλα βαίνουν καλώς τότε θα μισθωθεί γεωτρύπανο και λοιπός εξοπλισμός, όπως εξέδρα, αγωγοί κλπ προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση.

Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχουν χαρακτηριστεί από πλειάδα γεωολόγων ως πολλά υποσχόμενες ως προς τον ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο στόχος «Τάλως»

Το 2019 στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο «Κύκλος Ιδεών» το τότε στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Γρηγορίου είχε αποκαλύψει πως το 2015 στη διάρκεια επανεπεξεργασίας σεισμικών δεδομένων – είχαν προσκτηθεί το 2012 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε βγάλει σε διαγωνισμούς περίπου 20 blocks στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος) – ομάδα γεωλόγων είχε ανακαλύψει στόχο με πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμώμενης δυναμικότητας 10 τρισ. κυβικών ποδιών (280 δισ. κυβικά μέτρα). Τον στόχο αυτό, οι επιστήμονες τον είχαν ονομάσει «Ταλώς» του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό.

Τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους.

Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Άρης Στεφάτος.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δις. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ., ενώ το δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δις. ευρώ.».

Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δις. κυβικών μέτρων.