Νομοσχέδιο «σκούπα» για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων που εκκρεμούν, ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων που θα διευθετούν ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες για αρκετά από τα οποία δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που επελέγη η λύση της κατάθεσης αυτόνομου νομοσχεδίου για τα ενεργειακά ζητήματα και όχι η συμπερίληψη των ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο για τη χωροταξία που αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το ΥΠΕΝ. Εξάλλου η αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων όπως η ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης, έως ότου λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Αττική-Κρήτη, συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.
Τον Μάρτιο το νομοσχέδιο στην Βουλή
Τώρα σε ότι αφορά το τι θα περιλαμβάνει το ενεργειακό νομοσχέδιο του Μαρτίου, φαίνεται ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τις ρευματοκλοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει από τον κ. Σκυλακάκη το Φθινόπωρο του 2023, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση υιοθέτησης των μέτρων που παρουσίασε τότε.
Το κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται από το ΥΠΕΝ σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως και ο περιορισμός του φαινομένου, που εντοπίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους θα ωφελήσει το σύνολο των καταναλωτών.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται στις 13.000 ετησίως. Το 50% των περιπτώσεων αφορούν σε ρευματοκλοπές αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500 - 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ και αφορούν κυρίως επιχειρήσεις μικρού μεγέθους.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται στις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως το συνδυασμό των ποινών που επιβάλλονται και προβλέπουν προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή, φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια, αλλά και αφαίρεση της άδειας τους ηλεκτρολόγου που εμπλέκεται.
Ενεργειακός τουρισμός
Το δεύτερο μείζον ζήτημα που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το νομοσχέδιο είναι ο ενεργειακός τουρισμός και η τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση που χρονίζει αφού η ανάγκη αλλαγής του Κώδικα προέκυψε το 2020 όταν εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέβλεπε ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.
Το περασμένο Φθινόπωρο ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας ώστε να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους. Υπολογίζεται ότι το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρίες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σκυλακάκης έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από τη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει παραδοθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη το πράσινο φως στην Αρχή να την θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου το οποίο θα προσδιορίζει επακριβώς την έννοια του «στρατηγικού» κακοπληρωτή, ο οποίος θα είναι αυτός που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο προηγούμενους προμηθευτές και ληξιπρόθεσμες οφειλές στον τρέχοντα, σε διάστημα 5 ετών, με χρόνο εκκίνησης την 1.1.2020.
Απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που θέλει να αντιμετωπίσει ο κ. Σκυλακάκης μέσω του νομοσχεδίου είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου ώστε να προχωρήσουν έργα ενεργειακού συμψηφισμού, αγροτικά φωτοβολταϊκά και φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις.
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η «απελευθέρωση» 10 MW για τη στήριξη έργων αυτοπαραγωγής. Πάντως ο υπουργός έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας που ασχολείται με το ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το έργο της θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο έτος κάτι που σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του Μαρτίου εφόσον προχωρήσουν θα αφορούν συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες έργων.
www.worldenergynews.gr