Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

OPEC+: Το αδιέξοδο για τις περικοπές μπορεί να φέρει νέα αναβολή της συνεδρίασης

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο OPEC+ καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί επιλύσει το ζήτημα της ποσόστωσης της παραγωγής πετρελαίου για ορισμένα αφρικανικά κράτη, σε έναν "γρίφο" που ήδη έχει καθυστερήσει την κρίσιμη συνεδρίαση των μελών του. 

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Αγκόλα και τη Νιγηρία που πιέζουν για χαμηλότερες ποσοστώσεις για το 2024. Το αδιέξοδο ενδέχεται να  μην επιλυθεί πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του OPEC+ στις 30 Νοεμβρίου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέα αναβολή. 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του πρέπει να οριστικοποιήσουν την πολιτική παραγωγής για το 2024, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές καθώς οι τιμές του αργού πέφτουν στα 80 δολάρια το βαρέλι με την προοπτική ενός πλεονάσματος.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πραγματοποιήσει εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, ζητά από άλλα μέλη του συνασπισμού να μειώσουν τις ποσοστώσεις τους για να μοιραστούν το βάρος των περικοπών.

Η Αγκόλα και η Νιγηρία αμφισβητούν αλλαγές στους στόχους παραγωγής τους που συμφωνήθηκαν προσωρινά κατά την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο. 

Το Λάγκος επιδιώκει τώρα ποσόστωση 1,58 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το 2024, μια ελαφρά αύξηση από το προσωρινό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας που μίλησε στο Bloomberg. Η Λουάντα προτείνει 1,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, στην αγορά, οι έμποροι αργού έχουν τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι ηγέτες του ομίλου Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα προχωρήσουν σε πρόσθετους περιορισμούς της προσφοράς τους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

(capital.gr)