Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται από την Helleniq Energy η υπόθεση πώλησης του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία, ανέφερε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο conference call για τα αποτελέσματα τρίτου 3μήνου και 9μηνου, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Άσεν Βασίλιεφ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η Lukoil βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του μοναδικού διυλιστηρίου της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, πίσω από την παραχώρηση του asset βρίσκονται και πολιτικά κριτήρια, και όχι μόνο καθαρά εμπορικές αποφάσεις. Επίσης πρόσθεσε πως η φημολογία περί πώλησης κυκλοφορεί εδώ και 1,5 χρόνο.
Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου, η στρατηγική «Vision 2025» δεν προβλέπει σημαντικές κεφάλαια σε εγκαταστάσεις διύλισης. «Ωστόσο, με δεδομένο το ότι το συγκεκριμένο asset βρίσκεται σε γειτονική περιοχή, παρακολουθούμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ, τα στελέχη του Ομίλου σημείωσαν πως ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ισχύος 356 Μεγαβάτ, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται επιπλέον σταθμοί 700 Μεγαβάτ. Ως συνέπεια, βρίσκεται ήδη σε τροχιά επίτευξης ο στόχος για μονάδες 1.000 Μεγαβάτ έως το 2025. Επίσης, με βάση τα έργα που υπάρχουν στο pipeline, προς επίτευξη είναι και ο στόχος των 2.000 Μεγαβάτ έως το 2030.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, τα στελέχη της διοίκησης υπογράμμισαν πως η περαιτέρω ανάπτυξη στις ΑΠΕ θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα έργα που βρίσκονται στο pipeline. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες επιλεκτικές εξαγορές. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσαν αυτές οι εξαγορές μπορεί να μην αφορούν έργα σε λειτουργία, αλλά τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Σχετικά με το σχέδιο για δημιουργία μίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας αερίου από την Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως διατηρείται ανοικτή η επιλογή να ληφθεί η Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) εν ευθέτω χρόνω. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες στον κλάδο, σημειώνοντας το γεγονός ότι στο νέο ΕΣΕΚ το αέριο δεν είναι μέρος της στρατηγικής της ενεργειακής μετάβασης.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μία επένδυση που προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το πρότζεκτ είναι "ζωντανό", αλλά δεν βρίσκεται στο στάδιο του FID», τόνισε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξαπέλυσε αιχμές για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, εκφράζοντας την αισιοδοξία να μην παραταθεί πέραν του τέλους του 2023. Σημείωσε πως οι τεχνητά χαμηλές τιμές στην αγορά πλήττουν εταιρείες όπως οι θυγατρικές του Ομίλου, οι οποίες δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων τους, τη στιγμή που άλλοι ανταγωνιστές πάντοτε βρίσκουν τρόπο να έχουν κέρδη, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των τιμών.