Νέα ερωτήματα δημιουργούνται για τις προθέσεις του ΟΠΕΚ+ καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται αρκετά χαμηλότερα των 80 δολαρίων το βαρέλι, ένα επίπεδο που θεωρείται οριακό για την ευελιξία των προϋπολογισμών στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ριάντ επιβεβαίωσε πως θα διατηρήσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 9 εκατ. έως τον Δεκέμβριο. Μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει την παράταση αυτών των μέτρων έως το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το ερώτημα μιας νέας μείωσης στην παραγωγή των κρατών-μελών του οργανισμού εικάζεται πως θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου. Ήδη καταγράφεται πτώση επί 4η διαδοχική εβδομάδα, με την τιμή του αργού πετρελαίου να σταθεροποιείται την Παρασκευή στα 73 δολάρια το βαρέλι ύστερα από υποχώρηση σχεδόν 5% μια ημέρα πριν. Στο Λονδίνο, παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινήθηκε στα 77 δολάρια το βαρέλι από περίπου 91 δολάρια έναν μήνα πριν.
Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων των οικονομιών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Κατ’ αρχήν υπoχωρούν οι μεγάλοι φόβοι για μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Μολονότι εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως καμία πλευρά δεν θα επωφελούνταν από τη δημιουργία νέων εστιών πολέμου, μια εξέλιξη που θα προκαλούσε επίσης μεγάλη αναταραχή στις αγορές του πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία. Προς τα τέλη της εβδομάδας, μάλιστα, οι Financial Times ανέφεραν πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αποκάλυψε στις ΗΠΑ πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τόνισε πως μια γενικότερη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Μια ακόμη παράμετρος που έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πως η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγορών. Διαμορφώθηκαν, ειδικότερα στα 421,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε 10 Νοεμβρίου, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως των 3,6 εκατ. βαρελιών έναντι των 1,8 εκατ. που προβλέπονταν από το πρακτορείο Reuters. Συν τοις άλλοις, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κυμαίνεται στο ιστορικό υψηλό των 13,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα που είχε καταγραφεί μέσα στον Οκτώβριο.
Πέραν τούτου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως η παγκόσμια προσφορά δεν θα είναι τόσο περιορισμένη όσο αναμένονταν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Προέβλεψε πλεόνασμα για τις αρχές του 2024 ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία διατηρήσει τις υφιστάμενες μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Εκτός των ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γουιάνα, έχουν αυξήσει την ημερήσια παραγωγή τους. Μάλιστα, η Βραζιλία στοχεύει να εξελιχθεί στην 4η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρο στον κόσμο έως το 2029.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μέσα στο 2023 αφού η Σαουδική Αραβία αποφάσισε μέσα στο καλοκαίρι να μειώσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή της και η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές της. Σε αυτή τη φάση, όμως, με την προσφορά του μαύρου χρυσού να αυξάνεται από άλλες χώρες, οι μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+ σημαίνει πως συρρικνώνεται το μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά, παρατηρεί η Capital Economics.
(powergame.gr)