Σε σημαντικό ζήτημα έχει αναδειχτεί τελευταία ο έλεγχος των δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ώστε να μην παραβιάζονται οι δυτικές κυρώσεις.
Πρώτη η Ουάσιγκτον προχώρησε σε ελέγχους, στέλνοντας επιστολές προς δεκάδες ναυτιλιακές εταιρείες ανά την υφήλιο προκειμένου να αποκτήσει στοιχεία που να δείχνουν το πως δραστηριοποιούνται.Από την πλευρά της, η Κομισιόν παρουσίασε χθες πρόταση για καλύτερη εφαρμογή του πλαφόν στα 60 δολάρια/βαρέλι που έχει επιβληθεί στο ρωσικής προέλευσης πετρέλαιο.
Εντούτοις, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι η νέα πρόταση δεν θα συμπεριλάβει ελέγχους σε δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τα στενά της Δανίας, κάτι στο οποίο έχει αντιδράσει ήδη έντονα η Μόσχα υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Η Ρωσία εξάγει περί το 60% του πετρελαίου μέσω της συγκεκριμένης οδού προς διεθνείς αγορές, άρα το ζήτημα είναι σημαντικό για την ίδια.
"Δεν έχουμε δει κάτι σχετικό με ελέγχους στην πρόταση της Κομισιόν", δήλωσε σχετικά διπλωμάτης.
Το θέμα πάντως, απασχολεί και την Ελλάδα με την Κύπρο, λόγω των ναυτιλιακών τους.
Προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από περαιτέρω επέκταση του σκιώδους στόλου τάνκερ με τον οποίο εξάγει πετρέλαιο, η Κομισιόν θα έπρεπε να ασκήσει ελέγχους στα πλοία, αναφέρει το Reuters, αλλά οι δύο χώρες δεν θα έδιναν το πράσινο φως.
Εντούτοις, η νέα πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συμπεριλάβει μέτρα για περισσότερη διαφάνεια στον κλάδο. Πλέον, ακολουθεί η διαβούλευση με τα κράτη-μέλη προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση.