Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη μέσω της νέας μονάδας και των υποδομών αερίου - Υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης


Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε διεθνή και ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής για την υλοποίηση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε την εκδήλωση για το νέο CCGT των ομίλων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Κοπελούζου, λέγοντας πως με τη λειτουργία του FSRU στις αρχές του 2024 και την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 840 MW «κάνουμε ένα δίδυμο αποδοτικό βήμα προς το αύριο».

Αναφερόμενος στη νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα έχει ισχύ ίση με τρία λιγνιτικά παλαιού τύπου, θα απορροφήσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες από τώρα. Στη φάση της κατασκευής θα εργαστούν 800 εργαζόμενοι ενώ 100 στελέχη θα προσληφθούν για τη λειτουργία, γεγονός που θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στην αλυσίδα των μεγάλων έργων υποδομών στην περιοχή.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην περιφερειακή διάσταση της νέας μονάδας, αλλά και στις υπόλοιπες υποδομές της περιοχής, όπως το νέο τερματικό LNG, που από κοινού θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τα Βαλκάνια ή ακόμα και την Ουκρανία με αέριο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «η Αλεξανδρούπολή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση. Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου αλλά και της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ως προς τον κύριο στόχο που είναι η μετάβαση στις ΑΠΕ: «Η νέα μονάδα θα μπορεί να καίει μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου. Πρόκειται για μία επένδυση που υπηρετεί πλήρως τους στόχους της πράσινης μετάβασης».

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας Ευρώπης και Μεσογείου ανέφερε ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας ότι το 2022 ένα σημαντικό ποσοστό του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησε η Βουλγαρία, το 70% μεταφέρθηκε από την Ελλάδα. Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων , μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι τόνισε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι σήμερα εγκαινιάζεται η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύεται απευθείας από το νέο FSRU φυσικό αέριο και θα ενδυναμώσει τον εξαγωγικό ρόλο της χώρας προς τα Βαλκάνια. Η μονάδα ισχύος 840MW θα έχει αποδοτικότητα 63% εξοικονομώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες ανάγκες για εισαγωγή αερίου. Παράλληλα η μονάδα θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει υδρογόνο σε ποσοστό 50% και θα είναι σημαντική για την πράσινη μετάβαση τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση τόνισε ότι «επί δεκαετίες επικρατούσε ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς Ευρώπης. Και δυστυχώς χρειάστηκε ένας πόλεμος πολύ κοντά μας, για να καταρρίψει αυτόν τον μύθο. Αυτός ο πόλεμος δυστυχώς πέρα από τα δεινά που έχει προκαλέσει, τροφοδότησε και μία τεράστια ενεργειακή κρίση. Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να αποκλιμακώνονται ως απόρροια της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Δυστυχώς η κρίση συνεχίζεται και οι προσπάθειες διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας και της Ευρώπης συνεχίζονται. Ανάμεσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διασφαλίζουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε επίσης την επάρκεια εφοδιασμού της Ελλάδας. Τέλος, μετασχηματίζουμε δομικά τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας, επιταχύνοντας ισόρροπα την πράσινη μετάβαση μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης, αυξάνοντας την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα».