Προς έντονες διαπραγματεύσεις οδεύει τις επόμενες ημέρες και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με το πώς θα περιορίσει περαιτέρω τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων, ενισχύοντας τις κυρώσεις που στρέφονται ενάντια στην πολεμική μηχανή του προέδρου Πούτιν.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, ξεκινούν συζητήσεις σήμερα Παρασκευή αναφορικά με την αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού αργού προς τρίτες χώρες, που τέθηκε σε ισχύ σε συνεργασία με την G7 στα τέλη του περασμένου έτους. Καλούνται επίσης να ορίσουν τα επίπεδα αντίστοιχων πλαφόν στα προϊόντα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ, έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η θέσπιση ορίων στις τιμές εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου έχει σκοπό να διατηρηθεί μεν η ροή αργού και διυλισμένων προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα να περιοριστεί η ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία τόσο για την έγκριση των νέων ανώτατων ορίων στις τιμές όσο και για επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις.
Πλαφόν στην τιμή του αργού πετρελαίου
Η ΕΕ έχει αποφασίσει να επανεξετάζει το ανώτατο όριο κάθε δύο μήνες, ήτοι η πρώτη αναθεώρηση έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα. Οι ΗΠΑ θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για να αναθεωρήσουν το πλαφόν στο αργό - διατηρώντας το στα 60 δολάρια προς το παρόν - υποστηρίζοντας ότι ο υπάρχων μηχανισμός λειτουργεί επιτυχώς.
Ωστόσο, μια ομάδα χωρών με επικεφαλής την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία πιέζει ώστε να μειωθεί μεταξύ 40 και 50 δολ. το σημερινό ανώτατο όριο - που το θεωρούν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κάνουν λόγο για μέση τιμή 54 δολάρια τον Δεκέμβριο και 52 δολάρια τον Ιανουάριο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πλαφόν στην τιμή του ντίζελ
Η ΕΕ θα επιβάλει νέα ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προμηθειών καυσίμων όπως το ντίζελ στην παγκόσμια αγορά, μετά την απαγόρευση των εισαγωγών στην Ενωση στις 5 Φεβρουαρίου.
Τα επίπεδα τιμών αναμένεται να αποτελέσουν επιπλέον ακανθώδες ζήτημα, καθώς συνδέονται με την τιμή του αργού πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιβολή πλαφόν στα 100 δολάρια το βαρέλι σε προϊόντα όπως το ντίζελ, που διαπραγματεύονται με premium έναντι του αργού, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Ένα χαμηλότερο όριο 45 δολ. θα οριστεί για προϊόντα όπως λιπαντικά.
Αυτά τα δύο ανώτατα όρια θα ισχύουν από τις 5 Φεβρουαρίου, αλλά θα χορηγηθεί περίοδος χάριτος σε πλοία που μεταφέρουν προϊόντα που αγοράστηκαν και φορτώθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία και θα έχουν εκφορτωθεί έως την 1η Απριλίου. Οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες της ΕΕ — όπως η ναυτιλία και η ναυτασφάλιση — μόνο εάν συμμορφώνονται και αγοράζουν τα εν λόγω προϊόντα σε τιμές κάτω από το όριο.
(euro2day.gr)