Η MOL και η σλοβακική θυγατρική της Slovnaft επεξεργάζονται αγωγή κατά της κυβέρνησης για τον νέο έκτακτο φόρο, ο οποίος εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο με στόχο την άντληση κεφαλαίων για να βοηθηθούν με την ακριβή ενέργεια οι περισσότερο πληγείσες βιομηχανίες και νοικοκυριά.
Η υπόθεση μπορεί να βασίζεται εν μέρει στις εθνικιστικές δηλώσεις κατά του Ούγγρου ιδιοκτήτη της Slovnaft που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς στο Εθνικό Συμβούλιο.
«Οι δικηγόροι μας αναλύουν την όλη διαδικασία υιοθέτησης του νόμου, ιδίως στο πλαίσιο της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το μέτρο ως ρύθμιση κατά των Ούγγρων ιδιοκτητών. Ακριβώς από αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε σε μια πιθανή αγωγή», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Slovnaft, Αντόν Μολνάρ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της έγκρισης του φόρου, ο Μάτοβιτς υποστήριξε ότι με τον φόρο η Σλοβακία μπορεί να πάρει περισσότερα χρήματα από τους Ούγγρους ιδιοκτήτες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν πιστεύει ότι η Slovnaft μπορεί να κερδίσει την πιθανή δίκη.
Η MOL και η Slovnaft θέλουν να προχωρήσουν με την υπόθεση παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε αρκετές παραχωρήσεις από την πρώτη τους πρόταση μετά από πιέσεις της Slovnaft. Ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 70% στο 55% και η περίοδος είσπραξης περιορίστηκε σε ένα μόνο έτος μετά. Αυτό σημαίνει ότι η Slovnaft θα πληρώσει τον επιπλέον φόρο μόνο για το 2022. Αρχικά, ο φόρος έπρεπε να διαρκέσει μέχρι το 2025.
Η MOL θέλει να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον και να ακολουθήσει έτσι το παράδειγμα της Exxon Mobil. Ο αμερικανικός κολοσσός κατέθεσε αγωγή κατά της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να εμποδίσει τον προσωρινό φόρο στα έκτακτα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.
«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ExxonMobil, η οποία έχει προσβάλει τον κανονισμό της ΕΕ στα δικαστήρια με την αιτιολογία ότι οι αρχές της ΕΕ έχουν υπερβεί τις εξουσίες τους και ότι αυτές οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Μολνάρ.
Η Slovnaft λέει ότι αν και ο φόρος έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη τον ελάχιστο συντελεστή 33%. Η Γερμανία, για παράδειγμα, επέλεξε έναν ελάχιστο συντελεστή, ενώ η Αυστρία καθόρισε τον φόρο στο 40%. Η Slovnaft εξάγει το προϊόν της και στις δύο αυτές αγορές και ο υψηλός φορολογικός συντελεστής της Σλοβακίας θα την φέρει σε μειονεκτική θέση.
(Euractiv.gr)