Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Στα 130 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος για την ασφάλεια εφοδιασμού

Περί τα 130 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο. 




Το ποσό αυτό ενέκρινε η Ολομέλεια της ΡΑΕ ως συνολικό κόστος των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο που ελήφθησαν εν μέσω ενεργειακή κρίσης. 

Το κόστος αυτό που επιμερίζεται αρχικά στους χρήστες του συστήματος φυσικού αερίου (εισαγωγείς, ηλεκτροπαραγωγούς, μεγάλες βιομηχανίες ) μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές μέσω των τιμολογίων χρήσης συστήματος και δικτύου. Το μοναδιαίο κόστος ασφάλειας εφοδιασμού ανά κατηγορία πελατών φυσικού αερίου ορίζεται επίσης με απόφαση της ΡΑΕ η οποία και αναμένεται.


Το κόστος που ενέκρινε η ΡΑΕ αφορά τα βασικά μέτρα για την διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε φυσικό αέριο, όπως η πρόσθετη αποθήκη LNG (FSU) στη Ρεβυθούσα, το κόστος εγκατάστασης αποθεμάτων ασφαλείας από τους ηλεκτροπαραγωγούς χωρίς δυνατότητα εναλλακτικού του φυσικού αερίου καυσίμου, στην Ιταλία και τη Βουλγαρία και τη σύμβαση της ΔΕΠΑ με την TotalEnergies.


H συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου, προβλέπει την προμήθεια φορτίων LNGσυνολικής ισχύος 10 TWh για το διάστημα Νοέμβριος 2022- Μάρτιος 2023. Περιλαμβάνονται επίσης κόστη που μπορεί να προκύψουν από την λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ , για το ίδιο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που το σύστημα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την επόμενη εβδομάδα οι λίστες με τις βιομηχανίες

Στο μεταξύ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η δημοσιοποίηση από τη ΡΑΕ των 8 καταλόγων με τις βιομηχανίες που κατά προτεραιότητα θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15%.

Οι λίστες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα όμως η αποχώρηση από τη ΡΑΕ του υπεύθυνου για την κατάρτισή τους λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 προκάλεσε εύλογη καθυστέρηση και πίεση στην αρμόδια Αρχή η οποία μέσα στην ίδια εβδομάδα αποχαιρέτισε 4 στελέχη που επέλεξαν τις πολύ καλύτερες αμοιβές της ενεργειακής αγοράς. 

Από τον Ιούλιο του 2020 συνολικά από τη ΡΑΕ και με προορισμό εταιρίες του ενεργειακού κλάου έφυγαν 46 άτομα. Το ζήτημα της διαρροής προσωπικού λόγω αμοιβών εξελίσσεται σε μείζον για τη ΡΑΕ που λόγω ενεργειακής κρίσης καλείται πολλού μήνες τώρα αλλά και για αρκετό διάστημα ακόμη να διαχειριστεί πληθώρα κρίσιμων θεμάτων για την λειτουργία της αγοράς, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και την προστασία των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr