Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Αλγερία: Ο νέος ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου

Το 2021 θα είναι χρονιά-ορόσημο για την Αλγερία, αφού η κυβέρνηση της χώρας θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της. 






Σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια υπουργεία επανεξετάζουν όλες τις διαδικασίες που αφορούν την εστίαση της χώρας σε νέους κλάδους και τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης πρώτων υλών από ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα της χώρας. Ειδικά η εξόρυξη κοιτασμάτων από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της αλγερινής Σαχάρας θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των τοπικών μεταποιητικών βιομηχανιών, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μοχάμεντ Αρκάμπ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Για την κυβέρνηση στο Αλγέρι, τόσο η πολύ χαμηλή τρέχουσα εγχώρια παραγωγή, που δεν ικανοποιεί τις εθνικές ανάγκες, όσο και η συνεχής εισαγωγή πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται στις μεταποιητικές βιομηχανίες, βαρύνουν με εξαντλητικό και συνεχή τρόπο το δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συντονισμένη και πιο αποδοτική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων από τις επιχειρήσεις εξόρυξης στη Σαχάρα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας για πρώτες ύλες, αλλά και θα επιτρέψει τη διερεύνηση των ευκαιριών για διείσδυση της χώρας σε παγκόσμιες αγορές και συνεπακόλουθα τη δημιουργία εσόδων από συνάλλαγμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες για την κατασκευή ενός συγκροτήματος εξόρυξης και παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ η λειτουργία του ορυχείου στο Ghar Djebilet απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνικών, άρα και μεγαλύτερη επένδυση σε κεφάλαια από το κράτος.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση του μολύβδου και του ψευδαργύρου, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κοιτάσματα της χώρας θα «δώσουν» 64 εκατ. τόνους, συμπεριλαμβανομένων 32 εκατ. τόνων που βρίσκονται στο ορυχείο Oued Amizour της Bejaia. Για τον σκοπό αυτόν, η άμεση υλοποίηση των έργων εξόρυξης στα συγκεκριμένα ορυχεία έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Απρίλιο, σε συνεργασία με αυστραλιανό εταίρο.

Ο Αλγερινός υπουργός τόνισε επίσης ότι για ορισμένα ορυκτά, των οποίων η εκμετάλλευση απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες, όπως ο χρυσός και ο σίδηρος, οι αρμόδιοι οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν με πολυεθνικούς εταίρους, αφού παρατηρείται η άμεση ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη και πιο αποδοτική τεχνογνωσία που προσφέρεται από εξειδικευμένους οίκους εκτός Αφρικής.