Κατευθύνσεις και προτεραιότητες αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους υπουργούς που ανέλαβαν καθήκοντα στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό μέσα από ένα κύκλο επισκέψεων που θα εγκαινιάσει την προσεχή Δευτέρα 18/1.
Ο κύκλος θα ανοίξει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι τυχαία καθώς αφορά σε ένα ευρύ και κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα είναι πολλά τα ζητήματα που άνοιξε η προηγούμενη ηγεσία του κ. Κωστή Χατζηδάκη και βρίσκονται σε κομβικό σημείο.
Αν και τα δύσκολα στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα η σωτηρία της ΔΕΗ, τα «καθάρισε» ο κ. Χατζηδάκης είναι πολλές οι προκλήσεις που άφησε πίσω του για το νέο υπουργό και οι οποίες θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει ο κ.Κώστας Σκρέκας με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα με σκοπό να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες και οι στόχοι και να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες ενόψει και της επίσκεψης των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στις 26 του μηνός Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων θα παραμείνει η υλοποίηση του σύνθετου project της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης, που ούτως ή άλλως αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Η διασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, όπως και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ υπόγεια Αποθήκη Καβάλας και Λάρκο).
Target Model και Βιομηχανικά Τιμολόγια στο επίκεντρο
Στα καυτά θέματα που παραλαμβάνει ο κ. Σκρέκας, είναι η λειτουργία του target model που οδήγησε στα ύψη την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, υποχρεώνοντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τη ΡΑΕ να επανασχεδιάσουν ουσιαστικά το μοντέλο, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ένα ακόμη καυτό θέμα το οποίο εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι τα βιομηχανικά τιμολόγια.
Η ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις της τάξης του 40 και 50% και η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει από τον νέο υπουργό παρέμβαση στο πλαίσιο και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής.
www.worldenergynews.gr